Hur var Örskärssund?

Söndag readers!

Tillåt mig att drömma mig tillbaka till förra helgens dubbeldistans i Roslagen. Det skulle tuggas mil och konsumeras havsutsikt, var planen, när Anne skickade till mig rutten på de totalt 400k som skulle avverkas på två dagar.

Varför? Som en mjuk inledning på träningen till Sverigetempot för mig, som välbehövlig distansnjutning för Anne. Att rutten plöjde rätt in i Roslagens grönskande famn gjorde inte saken sämre.

Och plöjde gjorde vi. I början i lätt nederbörd. Det ska man också preppa för, på Sverigetempot räknar jag med minst halva tiden i regn. På med erforderlig skyddsutrustning och hoppas det slutar snart.

Lite medvind hade vi, även om de första sju milen gick oerhört långsamt. Kanske för att det knappt blåste och tiden därmed på något vis stod stilla?

Eller för att vi körde så jämnt? Ingen hets men heller ingen ljummen vårsallad, fram skulle vi.

Vägen var utsökt. Naturen generös. Slingrande, grönskande, kvittrande.

Vid halv fem nådde vi Öregrund. Vi duschade cyklarna på en kyrkogård innan vi checkade in på pensionatet. Sedan drog vi till färjan: måste upp och kolla överfarten till Örskär!!

Regnet började droppa så snart vi nått Gräsö. Gräsö bjöd på 22 km snopet trist landsväg upp till sundet, så det var läge att käka styrlinda bakom Annes hjul.

I regnglopp nådde vi sundet. För mig som ö- och fyrromantiker kollrades armarna av mystiken. På andra sidan Örskärssund fanns Örskär, där fanns fyren och utanför den fanns Östersjön, med horisonten, det egentliga havet.

Sundet var grått. Ville man över med passbåten måste man boka boende i fyrhuset och det var ju fullt. En ensam motorbåt tvåtaktade sig förbi. Vi lät oss förföras i tio sekunder innan vi vände tillbaka.

Regn, styrlinda och Annes nav.

22 km senare hade vi fått oss en perfekt genomkörare på 44 km. En sådan där som man skrattar av, för att vädret är skit och det enda som hjälper är troget arbete: taktfast, jämnt och pulshöjande. Rulla på färjan ihop med några lördagslulliga locals, hem och duscha och hänga kläder, ut på byn.

Vilken by. Seriöst. Vilken söt jäkla by!! Efter välförtjänt finkäk och dito i glasen trippade vi genom Öregrund och lät oss förföras. Så nära havet, så trånga gränder, så låga söta små hus. Så bedårande solnedgång.

Vi sov ok. Nästa morgon var det grått. Vi lovade varandra att komma tillbaka i solsken så att vi kunde få njuta av innergården. Vi fick vårt kaffe och vinkade hej då till pensionatkvinnan och styrde söderut. Eller sydost. Mot havsbandet och en liten miniprovsmakning av skärgården som Anne hade ritat in på rutten. Solö.

Den grå Roslagsvåren var varm. Det var dags att stanna till och låta långa ben gå hädan. Bleka och nyvakna tittade benen fram när värmarna var borta.

Vi trampade på lugnt och jämnt, hur bra kändes inte benen efter gårdagens 190k? Ljuvliga ljuvliga benen.

Ja, ska sägas att distansåkommor såsom nack- och handlovskänning slog följe.

Avtaget österut mot skärgårdsprovet tornade upp sig. Av hänsyn till saker som måste skötas, vände vi innan Furusund, men kunde njuta av ett strandhugg på söta Solö. Vi sparade vägvalet i minnesbanken för kommande Roslagsrundor. Furusund t/r är antingen en lång fikarunda eller ett nattstopp. Garanti för havsglimt bör kunna övertyga vilken stadsbo som helst.

Hemåt. Solen!! Mackstopp för lunch i Norrtälje, och i Vallentuna vinkade jag av Anne, vars schema var lite tajtare än mitt, för en spontan after bike hos mina föräldrar.

Hem i vårkvällen. Jag kände en plötslig motivation att nå målet om 400k som krävde 210k av mig idag, och därför skarvade jag på en mil över Skålhamra. Häggen dallrade. Benen kändes mjuka och pigga, distansben villiga till allt och trogna in i döden.

Precis som jag alltid alltid ville ha dem.

När jag klickade ur Amiran vid niotiden hade jag nått målet. 400k, en mjuk inledning på kommande extremdistanser med distansturernas särskilda vedermödor och belöningar, och en sjuhelvetes jäkla cykelhelg alla kategorier.

Foton jag och Anne, rutt här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s