Skate ftw!!

Så kände jag för en vecka sedan när mitt vintersportande plötsligt nådde nya nivåer.

Jag och fina vännen Karin i Eskilstuna hade lockat med hennes yngsta barn till Dalarna för lite skidor. Elbil, enslig stuga med brasa och inget wifi, check, och så månsken på det, några mil öster om Orsa.

Karins skidor var bättre vallade än mina för varm snö, och medan jag stakade mig fram, såg jag hur hon elegant tog sig fram på det där klassiska sättet. I myrmiljö såg det hela mycket stiligt ut.

Bredvid de uppdragna spåren fanns ytan där folk skejtade. Plötsligt kom en flåsande fågelhund med skejt-matte i lina farandes. Kort därefter kom en likadan, med dito husse skejtandes bakom så att öronen på hunden fladdrade av fartvinden.

Stavarna var långa, skären blottade spelande lårmuskler och framdriften av ekipagen var så… effektiv? För att inte tala om kurvtagningen.

‘När de skejtande kom in i en kurva, böjde de sig lite framåt och liksom hopp-skejtade sig igenom den. De gjorde någon sorts dubbelt skridskoliknande skär som bar dem in i kurvan med fart och kontroll, till skillnad från den mer skakiga V-stilen som en annan åtminstone tillämpade nedför.

Skejtade de nedför också? Och uppför?

Var de sådana där som käkade skejtvasa till frukost?

De flög ju fram.

Jag stannade upp och betänkte mitt eget obefintliga fäste. Karin hade försvunnit bakom ett krön, barnen var någonstans. Jag tog ett försiktigt skär.

Vad lätt det gick.

Så jag fortsatte. Testade stavisättningen: stavtag vartannat skär kontra varje, skejtade uppför backarna, ökade farten, kom ifatt barnen och minskade farten, skejtade nedför även om jag saknade vilan i den stillastående positionen i spåret, stabiliserade fötterna med insidans alla muskler, lutade mig lite framåt – och skejtade in i min första kurva.

Så fortsatte det.

Sista morgonen lämnade vi barnen i stugan och drog iväg tidigt för att fånga de lite kallare spåren. Jag vallade inte, fäste var nu sekundärt och vi valde en lite längre slinga på myrarna.

Och medan Karin fulländade den klassiska stilen i spåret, så skejtade jag fram på skaren utanför.

Över det frasiga täcket, mellan de glesa tallarna, under den bleka februarisolen.

Jag flög.

20210306_1058093944699278801919608.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s