Måste man bada längre än en minut?

Nej, men det är lätt värt det.

Fredag på er!

Ni har väl sett min bada kallt-FAQ?

Yes, den ligger som en härlig liten sida här uppe i menyn, och kanske har ni redan klickat in där. Jag har ju inte outat så många av mina inlägg på sociala medier på sista tiden just för att de faktiskt inte handlar om cykel alls. Crossen står och väntar på ljusare tider och ny drivlina inne i förrådet. Under tiden lär jag mig allt som är värt att veta om vinterbad. Och lär mig fortfarande, för varje bad.

Bästa sättet att lära sig allt om vinterbad är att bada och prata med andra om bad.

Bakom frågan om hur länge man ska bada i FAQ:n rymmer sig en rätt stor diskussion. Ibland har jag denna med damerna i mitt lokala badgäng, ibland med nära som badar men på andra platser, och ibland i fb-gruppen Vinterbad.

För frågan är ju: hur länge ska man bada för att det berömda ruset ska infinna sig, och hur länge ska man bada för att på sikt komma åt de eftersträvansvärda hälsoeffekterna?

Senast tog min kloka syster upp den, och jag tror att många som är i startfasen av badandet ställer sig just den frågan: måste man bada i flera minuter? Varför vill man bada länge och varför är första minuten så hemskt? Ska man vara stilla eller hålla igång kroppen för att just hålla igång? Är det eftersträvansvärt att bada länge och, om man inte gjort det förut, hur ska man ens bära sig åt för att stanna i så länge?

Svaret på hur man ska göra är något jag lärt mig genom att beskåda andra, fråga och sedan göra. När jag nu vanligen sitter i, med mössa och vantar och händerna ovanför vattenytan och kroppen så stilla det går, vet jag hur man gör. Och jag vet att den första minuten går ut på att få kroppen att fatta vad som gäller, och jag vet att den andra minuten och den tredje är belöningen för att man lyckas få kroppen att förstå vad som händer och gilla läget. Och jag vet att man ska sitta stilla, andas lugnt, hålla i stegen med vantbeklädda händer och försöka hålla resten av kroppen under ytan, ner till ungefär halsen. Ja, axlar och underarmar också, men inget måste.

Sedan är utmaningen att få på sig kläder utan att frysa om händerna, vilket man bäst löser genom att ha på sig vantarna så länge som möjligt. Ibland slutar det med att man glömmer ta på sig långtröjan eller att använda handduken, men wtf.

Men åter till längden på badet. Vanligtast bland badarna i vinterbadargruppen verkar vara 2-3 minuter, och det finns en tumregel som anger att man kan vara i så länge som vattnets temperatur i antal grader. Fyra minuter är inget problem, men tio kanske är lite väl länge, om man ska tro inläggen i gruppen.

När man väl varit i den första minuten och har någon som pratar med en och distraherar uppe på bryggan, känner man ofta att man lika gärna vara i lite till. Femton sekunder till blir en minut till, trettio sekunder till, trettio till, sedan är man uppe i de där två, eller tre, eller fyra minutrarna. Jag känner själv att jag personligen njuter av att pressa gränsen, och varje gång jag badat kortade än vad jag tänkt så tänker jag alltid: jag borde varit i lite till.

Den som hittat sin perfekta minut i vattnet, ska fortsätta njuta av just den perfekta minuten. Mer behövs inte.

Själv är min minut ibland kortare och ibland längre än 60 sekunder. Oftast längre. Och jag längtar allt mer efter de där levande bubblande vibrerande må-bra-trollen innanför huden.

Over and out.

Imorgon vankas fackelbad, sägs det, i skymningen.

🔥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s