Dagens kallbad

Nynäshamn, lördag.

Jag hade tvekat under hela vandringen om jag verkligen skulle bada denna dag. Bara för att tanken väcks och handduken är packad, så måste man inte till varje pris. Man får banga, är det något man får banga är det vinterbad.

Men är det något man heller aldrig ångrar så är det vinterbad.

Och dagen i solen vid havet var lång och jag kunde ångra mig fram och tillbaka flera gånger utan att någon skulle tycka det var konstigt.

Så när jag packade handduken på morgonen, ville jag bada. När jag satt på spetsen av Knappelskärs klippor, när jag klättrat upp så att jag kunde se hur skummet från det kalla Östersjön slog upp och stänkte, hur det kalla vattnet hungrande vräkte sig över stenarna, hur det åt allt i sin väg, hur skummets bubblor jagade varandra för att sedan slungas hårt mot klipporna och vila i kollisionen.

Då ville inte jag.

Det såg för jävla kallt ut bara.

Men när jag tog vägen norrut igen längs stranden, gick längs vägens kurvor och tog ner på en liten stenstrand, väcktes tanken, igen.

Och jag gick runt och hörde tanken prata med mig högt, bada!, och kände beslutet komma som ett förtida lyckorus, och precis när jag skulle knäppa upp jackan kom en finne gåendes, i sportig jacka.

Ska du bada, frågade finnen, glatt som om hon visste vilket härligt lyckorus som snart skulle skapas på den lilla stranden, som om det vore den naturligaste sak i världen där på stranden.

Så jag gick i, lade mig på rygg, och lät det bräckta vattnet av mitt älskade innanhav skölja över mig och mitt ansikte.

Sedan gick jag upp.

Ruset var starkare än på länge.

Jag stod och kände det pulsera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s