Fem kriterier för en riktigt bra podd

Hatten av för duktiga poddare!

I tider av promenader och ofrivillig ensamhet både av och på cykeln, fyller poddar och ljudböcker en större roll än någonsin. Jag kör ju vanligtvis ljudbok vid långpass, och poddar när jag gör sysslor eller rehab. Då jag (ännu?) inte har just en cykelpodd som favoritpodd, så vill jag här ringa in det som krävs.

Låt mig således sälja in min favoritpodd till er i fem steg. Den heter Lucas Rockwood show och görs av just Lucas Rockwood.

Vem är han då? En yogalärare från Kalifornien med studio i Barcelona som fått yoga att bli tillräckligt konkret och tillräckligt långt ifrån rökelse och mantran för att bli tillgängligt, för mig.

Här kommer då säljet för Lucas podd.

Relevant tema för varje avsnitt där man alltid får med sig något. Ämnet introduceras i början och han går rakt på sak med att kärnfullt presentera frågeställningarna och personen han intervjuar. Det är att hushålla med både sin, intervjupersonens och lyssnarens tid. Varje avsnitt blir en värdefull liten present som alltid muntrar upp och skapar hopp.

Lagom längd och antal frågor på varje avsnitt. Lucas introducerar och ringar in varje fråga med att referera till både allmänmänskliga utmaningar och aktuella hälsotrender. Ensamhet, otrohet, rädsla, periodisk fasta, sex, vårt förhållande till alkohol, att komma över sitt ex, meditationstekniker och pessimism som verktyg för hopp. Den som intervjuas ges ett antal frågor, men inte för många, mer som en smakbit som man får mer av om man klickar på personens hemsida eller sociala medier. Totalt är varje avsnitt 30-40 minuter.

Trevlig röst och inget flams. Rakt på sak, mjuk och konkret, alltid någon personlig referens men aldrig för mycket fokus på honom själv. Han fattar helt enkelt att han själv är förmedlare av temat ifråga och lyfter personen han intervjuar. Han späder inte ut avsnitten med massa flams, som bara är roligt och relevant för dem som känner honom (vilket förvisso säkert är en ynnest).*

Ödmjuk avsändare med tyngd och självdistans. Lucas Rockwood har jobbat inom yoga- och hälsobranschen mer än 15 år, han är ingen övermänniska och jobbar med sig själv på flera plan och står för det. Han kör podden för att göra kunskap från forskare och förebilder tillgängliga för andra. Och också för att sälja sina tjänster såklart, på ett snyggt och transparent sätt.

Avslutar snyggt. Alltid med en lyssnarfråga för delaktighet, och ber alltid lyssnaren att recensera och dela podden i sociala medier. Han kryddar med info om tjänsterna som hans yogastudio erbjuder på ett naturligt sätt.

Resultatet?

Jag blir uppåt. Jag liksom skärper mig. Dels för att jag är svag för trevliga, nordamerikanska dialekter, men också för att varje avsnitt utforskar sitt tema på ett konkret sätt som känns relevant.

Den här podden bryr sig om mig.

Den är lågmält konstruktiv och mjuk.

Och då faller jag.

*eller om de pratar om nåt relevant på ett underhållande sätt eller har sjukt mycket självironi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s