Tullingesjön yo!!

Jag måste ju berätta om julens två kallbad.

För det första gläder det mig oerhört att flödet fylls med badare. Alla utan undantag har ett stort leende i fejset ty de har varit modiga och fått en stor belöning. De har insett hur nära ett stort rus de varit så länge tills de äntligen tog steget. Kanske med mössa, kanske med vänner, men garanterat inte för sista gången.

Bra där!

I lockdown-tider när man inte ids åka till fjällen trots att det kan göras nog så Coronasäkert, får man möta elementen på andra sätt.

Och sig själv.

Så enkelt är det.

Kallbad kan göras nära där man bor, kräver kanske bara någon kort transport, ingen utrustning krävs och det kan göras oavsett väder. Ju ruggigare, desto mer cred. Ju vackrare dager, desto snyggare bilder att skryta med och förmodligen desto lägre tröskel om det är första gången.

För bilder talar när man pratar kallbad. Och filmer. Skriken och skratten och ruset.

❄️

Igår var jag ensam i huset. Konstigt hur fort man vänjer sig vid sällskap; tystnaden fick mig att vilja klättra på väggarna. Jag kunde till slut koppla av med en inbunden julklappsbiografi fram till skymningen. Då väcktes tanken på ett dopp. Under tiden jag planerade, spelade jag lite piano och dansade vals med en låtsaskavaljer och två timmar senare var jag på väg.

Stendalsbadet ligger 2km härifrån med sandstrand. Vinden ven, jag slirade i gräset ner till vattnet och pratade klart med min syster medan hjärnan jobbade upp tempot.

Det skulle ske. Jag skulle bada för andra gången i Tullingesjön och sand var trevligare än grund slembotten. Min utmaning var att händerna skulle frysa mindre än vid julaftonsdoppet då de skrek av kyla (jag chockade dem med att direkt ts några simtag, borde stått i en sekund och låtit kroppen vänja sig först). Mörkret gjorde det hela ännu mera åtråvärt för mig och ljudet från en segelbåt som låg förtöjd vid bryggan skapade en avskalad, rå stämning.

Vem hade stulit den?

Var den övergiven?

Hade ägaren drunknat precis vid avmastningen?

Jag gjorde en hög av mina tillhörigheter så att ingenting blåste iväg i den tilltagande vinden. Hårsnodden låg på ett säkert ställe i ena skon. Så tog jag några foton som skulle komplettera vinden och klucket från vågorna och båtens duns mot bryggan.

Sedan gick jag i, till knäna ungefär. Botten var i huvudsak sandig, med lite större stenar, men helt klart att föredra då det var en tillgjord badplats där man ändå kan förvänta sig en schysst botten. Jag kan faktiskt rekommendera det, eller en brygga med djupt vatten och stege där man slipper känna botten.

Jag sänkte mig bakåt ner i vattnet, doppade huvudet, tog ett simtag och var uppe.

❄️

Utmaningen för händerna lyckades. Jag ökade farten och höll mig på så sätt varm. Händerna värmde jag dessutom regelbundet i det varma utrymmet mellan halsen och halsduken. Hemma väntade dessutom en varm bastu.

Och badet på julafton då?

Det var av den mer estetiska sorten, med badkläder och mössa och sällskap av både släkt och svanar. Bryggan saknade stege och vattnet gick till midjan, jag fick häva mig upp och ingen stege hjälpte till. Julafton bjöd på pangväder med sol ju, men mina händer fick sig en duvning och blev så där kalla så att de värkte när de väl blivit varma.

Ni som varit riktigt kalla om händerna vet exakt hur jag menar.

Man kan inget göra. Bara rida ut smärtan och kanske skrika lite. De mer välförsedda kan sedan sätta sig i en bastu, eller vara hard core och klara sig utan. Men om bastun nu finns där, vore det ju kapitalförstöring att inte låta den jobba, tänker jag.

❄️

Ja, så var det med de kallbaden.

Glad 27 december och måtte vinden och vågorna vara med er.

20201228_1309588130999661797123787.jpg20201228_1310591999222933137397350.jpg

2 reaktioner på ”Tullingesjön yo!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s