Stora skuggan: ännu en backreflektion

Jag har hittat en ny backe som jag snarast kommer att behöva göra till min.

Denna insikt nådde mig i tisdags när det vankades cross på Stora skuggan. Stora skuggan är som bekant ett stort område med amfiteater och gravhögar blandat med öppna gräsfält vid universitetet. Perfekt för cx med andra ord. Runt här kör man ofta några varv, medan man aktar sig för festande studenter och små grupper av andra livsnjutare. Man köttar genom gräsfälten, gnuggar sig uppför motluten och knixar sig runt små träd med blicken i färdriktningen för att göra kurvtagningen så snäv som möjligt.

Backe nummer två i denna runda är betydligt brantare än backe nummer ett. Ettan är mjuk, en uppvärmning, man kan både köra snabbt och långsamt uppför den. På krönet växlar man ner ett par växlar för att kunna köra nedför igen, och så svänger man runt och snart måste man ta en tvär sväng för att kunna trycka just backe nummer två.

Det är lätt hänt att psyket tar överhanden och fäller ekipage som ska uppför backar som den här. Det beror på att de är så pass branta att psyket försöker lura i ekipaget att det inte kan ta sig upp. Det projicerar bilder av att man kliver av efter en tredjedel, eller en fjärdedel, och ibland är kampen mellan ekipage och psyke så stark att ekipaget stannar helt, mitt i backen.

Det som krävs är att studera någon annan göra rätt. Jag studerade Anne. Jag studerade hennes färdväg och växelval och kadens och spår. Sedan andades jag ut, körde jag upp, och kom upp ståendes. Denna bestigning ägde rum för två veckor sen. Nu i veckan på den reguljära cx-träningen med random galda cross-åkare, ägde detta rum på varv nummer tre.

På ett varv av sju kom jag alltså upp. Varje gång man kommer upp, blir backen lite mer en del av rundan och inte en skräckbacke där backspökena tar överhanden.

Over and out, backe backe backe, du ska bli mer och mer min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s