Green Kayak, ett av flera sätt att städa närmiljön

”Bli inte för besvikna om ni inte hittar så mycket skräp, Karlbergs kanal är rätt utplockad”, säger tjejen bakom disken. Hon jobbar för ett av kajakställena som är anslutna till Green Kayak, Carlsbergs initiativ till minskad nedskräpning. Idén är enkel: man får knappa två timmar gratis kajak mot att man plockar lite skräp under tiden. Personalen väger och tar hand om skräpet och så kan man på hemsidan se hur man är med och bidrar.

Just nu 32 ton insamlat sen i våras. Från just Point 65, ett av tre ställen i Stockholm och vår utgångspunkt idag, 1,5 ton.

”Vi” är jag och Cecilia, min partner in crime för skräpplockning på Kungsholmen och en trogen bad- och klippkamrat. Vi träffades genom de lokala plockgängen där jag roddar plockningar. Närmare bestämt fb-gruppen Gör Skräpholmen till Kungsholmen igen, som grymma Marie Zimmerman har startat.

Jag och Cecilia har snackat länge om att utvidga vår plockning med just vattenburen sådan. Vi båda gillar vatten och att färdas på det, och i det. Och vi gillar att kunna städa i vattnet såväl som på land. Däremot är det precis som tjejen bakom disken sa, detta är jättepoppis och vi fattar varför! Vem vill inte paddla omkring och göra en liten miljöinsats samtidigt?

Vi kryssade lite på kanalen mellan de bägge strandsidorna. Skräpet vi hittade var inte alls av den mängd som det vi hittar på land. Däremot var det ju såklart tillfredsställande att kunna fiska upp tomburkar, fimpar, plastpåsar och en j-a fiskelina ur vattnet. Det ska tilläggas att vi på land vet var skräpet brukar samlas. Vi kan våra hotspots. I vattnet kan vi dem inte, hade vi kunnat det hade vi gjort större nytta.

Det är dock inte alltid mängden som räknas. Fiskelinan jag drog upp och till sist skar av den sten som den satt fast runt, hade kunnat strypa fåglar och fiskar. Linan är jätteliten, men lång och stark och syns inte. Den var viktig att få upp även om volymen var liten.

Några saker hade blivit liggande om vi inte varit på vattnet och sett dem ligga på strandkanten. Och det är väl just att nå in till platser och bottnar med hjälp av kajaken som är den stora grejen.

Vi lämnade tillbaka kajaken drygt en timme senare. Mängden var liten för den tid vi spenderat i kajaken, och vi kommer att fortsätta plocka och städa på land runt våra hotspots. Nästa gång paddlar vi nog åt ett annat håll, eftersom kanalen är rätt så plockad på skräp yey!

Att plocka skräp är tillfredsställande samtidigt som man även kan bli förbannad och det på den som har kastat skräpet på marken eller i vattnet. Men vi i den här gruppen kan inte stå ut med att våra favoritplatser i vår närmiljö är nedskräpade. Så vi plockar upp, ändå, och informerar i andra fb-grupper såsom Kungsholmen om det vig le

Det är enkelt att starta en plock-grupp på sin ort eller i sin stadsdel. Vi köper plockpinnar från Jula, påsar på Ica och sen annonserar vi tillfällena i gruppen. Och så plockar vi tillsammans och alltid jättetrevligt! Och känner oss duktiga! På senare tid har vi även börjat dela ut och informera om Cigbuster, en fickaskkopp för rökare som gör att fimpen slipper äckla av sig på marken. Även om den innehåller en tändare, som i sig stimulerar till mer rökande, så tror vi att den leder till minskad fimp-nedskräpning för dem som prompt ska hålla på, just för att man bjuder på tändaren.

Och Green Kayak kan jag absolut rekommendera för er som gillar vatten, båda att färdas i de och att göra en insats för det.

Slut på detta inlägg, nu har ni länkar ni som vill bidra till en renare miljö ihop med likasinnade!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s