Post-rando: att motverka den passiva vilan

Fredag lovers!

Det blåser välkommet svalkande vindar här på min balkong. Jag balkongjobbar, det går okej, jag har skickat iväg en debattartikel som jag hoppas de tar in. Och nu är det lite lunchpaus.

Ën annan paus som pågår just nu är cyklingen. Jag har rullat lite lätt en gång på racern och kört gryningsrally på Järva en gång. Bägge var ok, men fortfarande behöver jag justera lite i tillvaron för att kroppen ska bli cykelredo igen.

Då ska man vila.

Att vila kan ibland av misstag uppfattas som apati av min hjärna. Jag blir superslö, sover massor och äter ikapp en massa bortcyklade kalorier. Jag tror det beror på själva ordet, att vila från något. I själva verket är det ju inte alls vila, det är återuppbyggnad. Av sådant jag kommer att behöva framåt.

En fredag som denna, då vindarna förvisso svalkar men hjärnan fortfarande är slö, känns återuppbyggnad i form av aktiva insatser långt borta. Hjärnan kan möjligen tänka sig att fixa sovmorgnar.

Och post-äventyrsdepressionen är ett ständigt hot. För en vecka sedan tog jag rando-dopp i Vättern, här sitter jag med loj blick och balkongjobbar. Hur ska detta tjäna återuppbyggnaden av mitt knä?

Knän är som manliga egon. Citat manlig kollega vid tisdagslunch på stan. Känsliga, lätta att skada, tar tid att bygga upp, måste ständigt underhållas. Därefter visad en övning som skulle kunna stabilisera musklerna runt knät, för att få dem alla att samarbeta och inte slitas ut.

Ett manligt ego mitt emellan lår och vad.

Man ska stå på ett ben och sträcka ut ena benet i luften. Därefter ska man böja sig ner sakta sakta och sätta sig på en stol. Upprepa på andra benet. Det är benen som man står på som får träningen. I mitt fall skulle det innebära att stå på höger ben.

Kanske ska man även här rada upp vad man hittills gjort i återuppbyggande syfte:

  • lördag, hemkomst och vila medelst inreda balkongen med kuddar
  • söndag, båtuflykt med kära systerfamiljen medelst fira Roberts rando-ankomst på stan
  • måndag, sovmorgon och balkongjobb
  • tisdag, rullat lätt på racern på kvällen med hög kadens
  • onsdag, gryningsrally Järva med finfrukost – ALERT kändes inte så bra
  • torsdag, morgondopp och släpat sig till gymmet och kört ett fyspass, svettigt men kändes bra
  • fredag, idag, sovmorgon och morgondopp och halva dagen kvar att producera någonting av värde

Sisådär. Man har gjort en del sedan man kom hem ändå!

Ha gjort-listor, alla att göra-listors ständigt positiva och återuppbyggande storasyster. Och snälla spana in onsdagens gryning på Järva. En guldkant på tillvaron som ”bara” kräver att man ställer klockan på 04:20.

Fotokudos Sofia och Eeva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s