Att cykla solo är att välja bort och välja

Morgonhej från Öresundståget!

*skittrött men det är väl också brevet-träning*

Jag har parkerat mig på morgonavgången till Kalmar. Där ska jag få äran att färdas med båt över sundet. Dessi, cykelfärjan som man kliver på, som jag aldrig gjort och som jag tror säkert kommer att bli finfint.

Någon knapp mil efter Färjestaden ska jag möta upp min cykelbekant aka team-mek från Eskilstuna. Jocke! Han firar också semester på Öland och dessutom samtidigt. Och vill gärna cykla, samtidigt! Så detta blir min första runda mellan Kalmar och Byxelkrok på norra Öland och dessutom min första runda på en dryg vecka som jag cyklar i sällskap.

Annars är jag van att trivas själv på cykeln vid just touring. Man är ju aldrig ensam. Detta år har med sin brevet-träning fyllt resan med ännu mera syfte, och med drömmen om västkusten i tankarna, har cyklingen dennna gång varit fullt tillräcklig i sig själv. Jag har velat trycka många mil flera dagar i rad, vara ute hela dagen och testa psyket. Och bli helt tagen av omgivningarna. Solo på cykel går detta jättebra att uppnå.

Valet att cykla solo gör att man samtidigt väljer bort saker. Umgås tillsammans på kafé längs vägen? Nej, jag har fullt upp att studera ryttlande falkar och starar i flock från sadeln. Promenera längs stranden i solnedgången? Nej, jag cyklar istället in i solnedgången med utsikt över tufsiga sanddyner. Dricka en öl medan vi lagar mat ihop i det mysiga vandrarhemmet med kakelugn, ovanpå ett galleri, vid den vindpinade kusten? Nej, vinden viner, jag lyssnar på den istället och tittar på fullmånen.

Medan jag tänker på, längtar till och kanske saknar dem jag har nära som med eller utan cykel, skulle ha uppskattat att vara här.

🌹

Är cyklister med hörlurar en trafikfara? Ja och nej. Hörlurar är min bästa vän, vad vore milen och motvinden utan upptempo och ljudbok och nedtempo när det vankas kvällsskift? Dessutom är hörlurar ett skydd för vinden. Motvindens vinande psykar, i med hörlurar så dämpas ljudet, iallafall en aning.

Såklart man måste ha koll på andra trafikanter. Jag har flummat ut i vägbanan några gånger, och blivit åthutad av både bilburna och andra cyklister. På vägen till Köpenhamn igår höll jag på att köra in i en lastbilsburen. Han kom in från motorvägen och jag skulle köra över överfarten där cykelvägen gick. Men hey. Ibland är det skönt att slippa höra vad folk säger åt en från det nedvevade fönstret.

🐋

Himlen. Molnformationer och solnedgångar, augustimånar och fågelsträck. Klarblå eller regntungt motvindsgrå. Himlen breder ut sig ovanför och framför och runtom. Det finns alltid något att studera.

Och är man ute hela dagen kan man se fram emot den förändring i ljus som kvällshimlen och sedermera skymningen, och kanske nattmörkret, kommer att belöna en med.

Gryningen sover jag däremot förbi. Något måste man spara till senare.

🐎🐎🐎

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s