Rena Mälaren!

Heja alla skräpdykare och andra fantastiska stockholmare vid Hornsbergs strand!

Det var känslan idag när jag deltog i Rena Mälarens dyk-event, närmare bestämt Hornsbergs strand där jag brukar få mig ett tjuvdyk efter löprundan.

Det var ordentlig event-stämning. Fika var framdukat, fotografer vimlade med hugade skräpplockare som snart få instruktioner från dykarna på Rena Mälaren: du är repdragare, du ska gå med föremålen till vagnarna, och du har ansvar för flaggan som varnar båtar för dykarna.

Jag fick vara repdragare till dykaren med vackrast underställ, och snart drog vi upp den första fångsten: en kundvagn. Två till följde på den, och man blev lika förbluffad varje gång som dykaren kom upp med krokarna fästa i något. Till den tyngsta fångsten hörde en sorts lastvagn, som krävde runt femton pers med tre olika linor för att få upp. Annars var det båtbatterier (350 kg totalt) och runt tonnet i vikt allt det vi plockade upp.

Cykelvraken gjorde mig såklart extra berörd. De hade kunnat rulla länge till utan att behöva kastas i Mälaren. När de nu kom upp, var de en sorglig syn: Rostiga, algbevuxna, ledsna och med ekrar upplösta som gjorde ekipagen obrukbara. Vi släpade dem två och två till vagnen, som skadade krigsoffer.

Man kan diskutera vad som egentligen bör tas upp och vad som kan lämnas. Rena Mälaren har funnits i två år och sedan dess dykt upp flera ton bil- och båtbatterier. De innehåller bly och svavelsyra och kan potentiellt läcka ut i Mälaren där vi får vårt dricksvatten och där vi badar. Däck är ett annat prio, eftersom partiklarna i däcken också löses ut och läcker ut i vattnet som föroreningar. I övrigt skulle man kanske kunna lämna kvar metallskrot såsom gamla cyklar och kundvagnar, men det måste ta emot som dykare att veta om skrotet och låta det ligga. Och värdet av att visa upp vårt puckade släng-beteende genom att dyka fram skrotet är obeskrivligt!

För det är detta som hela tiden är ett av syftena: att visa för folk. Det ser ju likadant ut efteråt på ytan som det gjorde innan, men nu vet man att det är renare. Och stora högar med skrot syns. Och man vet att man räddat vattnet från potentiell förgiftning.

För städning på land ser man däremot direkt resultat, även om det är i mindre vikt så är det ofta i större mängd mätt i antal skräp. Och det gör såklart också nytta för fåglarna och insekterna och alla andra djur och för växterna med såklart och jorden.

Och slipper hamna i vattnet.Man blir lite sugen på att damma av dyk-certet måste jag erkänna. Vem vet, kanske det är jag som dyker ner där med torrdräkt och karbinhake vad det lider.

Till dess fortsätter jag vara en hjälpande hand och en berättande penna för dem som städar på land och i vatten.

Var det du också!

Rena Mälaren startades av ideella krafter och får hittills in pengar via Swish, Voi (100kr/uppdragen Voi) och via försäljning av batterierna.

Läs mer om dessa hjältar här och följ dem ännu hellre på Instagram

fb_img_15893099337637960454392710639877.jpgFoton i denna bildbonanza: Liselott, Marie, Cecilia och jag själv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s