Laddblogg: ladda hemma-hetsen

Hej mitt i påsken, ursäkta om jag stör men jag stör mig otroligt på en sak och det är elbilsovänliga bostadsområden. Helt enkelt, bristen på hemmaladdning.

Tullinge där brorsan bor är ett sådant. Området är inte dimensionerat för elbilsladdning. De får knappt köra kupévärmare i garaget och man kan inte stå inne i området eftersom det är ett bilfritt område. Garage och gästparkeringar finns utanför området just för att barn ska kunna leka inne i området. Klockis och människovänligt, hade lätt bott så om det inte hade varit för behovet att ladda hemma.

Som temporär elbilist slås jag alltmer av hur viktig hemmaladdningen är. Och hur provocerad jag blir då den inte kan lösas. Nästan lika provocerad som när jag inte får ta med cykeln på hotellrummet.

Så imorgon när vi ska vandra på Mörkö blir det till att snabbladda i Södertälje på vägen ner. Också detta provocerande, då jag som elbilist även vant mig vid att i princip ha noll i milkostnad på grund av så gott som gratis laddning.

Jag rentav letar upp och lägger på minnet de ställen som har gratis laddning utan att reflektera över hur mycket billigare det oavsett blir jämfört med bensin och diesel, per mil.

Det är fantastiskt, detta som elbilen har lärt oss att ta för självklart: att vi slipper åka till ett tankställen utan bara har en fulladdad bil när vi ska iväg.

Redo att utsläppsfritt ta oss ut i världen.

***

Anekdot: jag åkte i ren frustration till en förskola i närheten av brorsan för att jag vet att de har laddare för personalen där. Tänkte det var påsk och ugnen verksamhet. Men så fort jag parkerat och stod och donade med laddsladden så kom en anställd fram. Det var alls ingen förskola utan en gruppbostad, och här fick bara personal parkera. Personalen var mycket otrygg med att låta mig stå och ladda där, inte läge att erbjuda mig att swisha de tjugo spänn det rörde sig om i elkostnad om ens det.

Så jag drog därifrån med ett glad påsk och en rivstart.

4 reaktioner på ”Laddblogg: ladda hemma-hetsen

 1. Anna, bara en fundering – Varför ska det vara kostnadsfritt för dig att ladda bilen? Någon måste betala dels för elen, men också för all infrastruktur som behövs för att skapa laddställen. Troligen måste också elnätet förstärkas på många ställen, och elen produceras.

  Gilla

  • För att få igång elektrifieringen och som ett sätt att undanröja alla hinder för detta. Sedan ska detta stå på egna ben i den marknadsekonomi vi är. Det är dock inte elkostnaden som gör att infrastrukturen går runt ekonomiskt. Sedan handlar hemmaladdning mer om att undanröja ett hinder än att ta bort en kostnad, eftersom den oavsett är så mycket lägre än bensin och diesel. Det jag vill åt i inlägget är fasen mellan att sätta igång elektrifieringen (gratis laddning) och att leva i den (laddning som bär sina kostnader när bilförare insett alla andra fördelar med

   Gilla

  • Är rätt övertygad om att det behöver satsas en hel del på förstärkning av distributionsnäten för el även i bostadsområden för att ha kapacitet tillräckligt för hemmaladdning. Och den investeringen skall betalas av någon. Drar en parallell till när vi i vårt kedjehusområde hade skrotat Fv systemet och ersatt det med individuell bergvärme. Det blev julhelg, en smällkall sådan och kvällen före julafton bröt elsystemet ihop. Bergvärmepumparna gick på max, i varenda ugn var julskinkan på g, många motorvärmare var också inkopplade – elnätet var helt enkelt inte dimensionerat för den belastningen. Sannolikheten för att scenariot blir likartat när det står en elbil vid varje kåk och skall laddas, för att inte tala om i flerbostadshus/höghus, är stor.
   Jag tror mer på bränsleceller som matas med vägas. Mariestad har en hel del intressant på g på den fronten.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s