Moroten och jag

Socker, spannmål och morot.

Där har ni de tre grödor som Sverige som nation är självförsörjande på. Resten är vi beroende av omvärlden för att producera tillräckligt mycket av för oss. Vore ju trist om vi stängde in oss och satt och käkade morotslimpa med marmelad hela dagarna, men det säger något om vår sårbarhet i dessa coronatider.

Och igår var det morotens dag!

Jag ville först fira, men kände sedan att varje dag är morotens dag, för mig. Jag messade dock mamma med informationen, min stora morotsinspirationskälla, och fick tillbaka att hon tänkte laga en morotsallad med rostade senapsfrön.

Jag konsumerar åtskilliga kilo morötter per vecka. Och det är skillnad på morot och morot: Icas ekologiska är godast! Så det så. Vanligtvis snacksar jag på dem medan jag lagar mat. Brukar aldrig skala dem, och sista lilla snutten åker ner på ett fat i vatten så att ny, grön bäbisblast växer fram. Späda blad som piggar upp!

Morötter är också oslagbara som färdkost. De håller under resan och ger även lite vätska. Man får en känsla av neutral smak i munnen, man känner sig fräsch. Det kan behövas när man reser.

Annars är morotssoppa min absoluta favorit. Grunden är vitlök, ingefära och chili ihop med gul lök, i med röda linser och skivade morötter, koka med buljong och lite krossade tomater, sist i med tomatpuré och kokosmjölk. Mixa slät. Lagom fast. Hetta möter kokos. NOM!!

Sen brukar jag köra dem i råsaftcentrifugen till juice ihop med citron och ingefära. Men detta något motvilligt då man ju missar massa fibrer, kolla i maskinen efteråt bara! Juice är gott, men juica ska man ju bara göra med sådant man inte pallar äta färskt.

I övrigt hamnar såklart morötter ofta i gulaschen, eller i linsgrytan med spiskummin, men däremot kokta morötter eller rivna morötter har jag svårt för. Slöseri med den njutning man får av en söt och fast morot i sin oskalade renhet! Och ärligt, KOKT morot??

Nej nej, och åter nej.

Just ja. Glömde morotskaka. Det enda jag bakar, och det en gång per år, till min födelsedag i januari. Måste dela ett recept här, för man improviserar inte hur som helst med morotskaka.

VÄRLDENS GODASTE MOROTSKAKA

Såja. Nu har ni det också.

Glad måndag och fortsätt njuta av moroten!

Och jag hade ju såklart odlat morötter om jag hade haft plats och förmåga. Faktum är att jag alltid tyckt att det finns så många som odlar så goda morötter att jag själv känt mig överflödig. Så jag har aldrig satsat på att lära mig det, utan handlar istället med glädje från dem som kan och njuter såklart av kära mammas fina morotsspädisar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s