Marie!!

Hej från Kungsholmen!

Idag har jag träffat Marie och plockat skräp på Hornsbergs strand. Marie är bäst! Hon tröttnade nämligen på att vår fina lilla holme har blivit så skräpig. Tänk Rålis, tänk Kristinebergsklipporna, tänk Lindhagsgatan!

Tröttna kan man göra, knyta näven i fickan över skräpet som virvlar förbi i vinden när man sitter på uteserveringen. Det kan man göra, enkelt. Men Marie var mer konstruktiv: hon startade Facebook-gruppen Gör Skräpholmen till Kungsholmen igen som efter ett par månader fick 180+ medlemmar, där jag nu är en! Och idag blev jag dubbad till ledare!

***

Mitt första ledarledda plock äger rum fredag 0745-0815, samlingsplats outas i gruppen, glöm inte plockpinnen yo

***

I gruppen arrangeras plockning på olika delar av Kungsholmen. Man gör också felanmälningar på överfulla papperskorgar till Stockholms stad. Marie förmedlar plockpinnar till ett förmånligt pris, och så utlyses lokala plock-events av ledarna. Plockningarna har blivit sociala tillfällen där man städar tillsammans, och har rönt uppmärksamhet i lokalmedia.

Med all rätt!

Genom att göra sådant här i grupp, känner man sig också mer socialt accepterad. Vem vill snoka runt i buskarna efter skräp på egen hand? Är man bara två, så är man genast normal! Och så kan man småprata under tiden, och heja på dem som bara sitter och hänger. När de ser att vi plockare är vanliga invånare och inte betalda renhållningsarbetare, så är jag helt övertygad om att de påverkas till ett bättre beteende. Och rentav hjälper till!

Och rätt vad det är, så har man massor av näringsidkare, bostadsbolag och andra med sig.

Som till exempel lilla le Mond, vårt kära lilla cykelkafé med utpost på just Lindhagsgatan. Ägaren hade en dag sett plockarna, och bjudit in dem på fika!

👏

Man kan verkligen diskutera om sådana här grupperingar ens borde behövas. Och ja, take away-kulturen är ett jäkla gissel som bidrar till massor av plast och andra förpackningar. Och alla rökare borde plocka upp sina egna fimpar… Men en sak vet jag: jag vill bo på en ren jäkla holme, och jag är beredd att kämpa för att det ska bli så. På land, i luft och i vatten.

Gemensamma plockningar är en väg dit.

Foton Marie Zimmerman och jag

…och läs även min och Lucas’ Rapport från vägren 53

Say no more

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s