Chile #9: elbuss hell yeah

Åkte elbuss idag!!

Älska elbuss. I Santiago finns 400, och jämfört med de övriga 6 200 som körs på fuldiesel så är dessa himlen. De är tysta, skuttar ut från korsningar och uppför kullar som ystra kaniner och får dieslarna att framstå som plufsiga troll från en svunnen tid.

Damtrallor från -83 med ständig punka.

Santiagos elektrifiering av transporter börjar här i elbussarna. Landet med världens näst största produktion av litium för batterier till eldrift, börjar med att elektrifiera kollektivtrafiken. Metodiskt tänker man tugga sig igenom landets bussflottor för att slutligen nå målet 2040: en helt elektrifierad kollektivtrafik.

Mycket talar dessutom för att målet nås tidigare än så. 2019 ska man som exempel handla upp nära 2000 bussar i Santiago.

Strategin är helt logisk. Buss kan alla åka. Den som testar elbuss kommer dessutom aldrig vilja stånka sig fram på en gammal diesel igen och kanske, för bilister, väcks då viljan att ställa bilen för att åka i en eldriven buss istället.

Vilket alla tjänar på i städer som växer och som Santiago, har en luftkvalitet som leder till tusentals förtida dödsfall per år.

Staten kommer att äga förutom själva bussarna, även laddstationerna. Sedan leasar man ut bussarna till operatörerna, och ställer krav på att elen som levereras till bussarna är grön. Till stor del kommer detta att vara solel från Atacamaöknen.

Sakta men säkert kommer man sedan att köpa in eldrivna lätta fordon till offentliga verksamheter, och pusha för andra näringar som har många mil per bil. Så att det lönar sig snabbt. Typ taxi. Och så smyga ut en första omgång laddstationer, så att marknaden kan lösa resterande.

Så jobbar en stat som har bestämt sig.

Go Chile!!

Chile har ju ett jobb att göra med att sanera både väggar och politiska beslut från uttryck av orättvisa. Och genom att fortsätta byta ut offentliga bussflottor till eldrivet, istället för det annars så marknadsliberalt logiska ”men köp en elbil om du nu tycker det verkar så himla bra”, så är man något på spåren.

Eldrivet är för alla. Och gör nytta för alla. Och det chilenska litiumet kommer att göra mer och mer nytta i batteridrivna bussar i Chile och i Sydamerika och i resten av världen.

🦋🦋🦋

Vem älskar inte att köra elbuss?