Chile #7: att möta Gloria Hutt

Yo, håret börjar lägga sig, ångesten sjunker i samma takt och jag har träffat mitt livs första chilenska minister.

Så här var det.

Vi stod på våning 4 på transportministeriet. Två tjänstemän hade tagit emot oss och jag stod och försökte känna in hur soft vi skulle våga bete oss.

Hur hälsar man på en sydamerikansk minister mitt i oroligheternas Chile?

Tjänstemannen var stel som en eker. Hur skulle detta gå. Jag skulle inleda och sen skulle vi börja ställa frågor, som vi brukade. Men med denna stela attityd?

Då blev han plötsligt ännu stelare. En förfrusen eker.

”Ministern”, viskade han och ställde sig i något som kanske liknade givakt.

För här kom hon.

Gloria Hutt, den chilenska högerregeringens marknadsliberala transportminister.

Hon var stilig Gloria. En lätt grånad page, perfekt inramat ansikte med sydamerikanskt djup i ögonen. Blicken var värdig, pigg och intelligent. Klänningen var svart, diskret glansig och i precis rätt längd.

Hon hälsade först på mig. Jag tog i hand och blev mitt kanadensiska Hi I’m Anna nice to meet you-jag. Helvete. Men Mattias och de andra skötte hälsandet tusen gånger snyggare och slätade över mitt informella tilltal.

Vi gick in. Kaffe med för mycket socker serverades i utsökta espressokoppar. Gloria Hutt var påläst och började svara på våra frågor utan att jag ens behövde inleda och förklara något alls.

Hon var konkret, detaljerad, visionär, och lät sig inte avbrytas hur som helst. Hon pratade om att begränsa biltrafiken i städer, nyttja parkering som styrmedel och elektrifiera alla Santiagos 6 600 bussar fram till 2040. Och all annan stadstrafik i resten av landet med.

Hon visade en handskriven skiss av olika trafikslag med samhällsnytta i ena kolumnen och resurser i den andra. De tidigare så stela tjänstemännen tinade upp lite.

Under tiden som vi stack in med frågor om trängselskatter, styrmedel för nya bilars klimatutsläpp och hur man fixar cykelbanor genom att sno från bilfilen, satt tjänstemännen knäpp tysta på varsin sida av sin karismatiska minister. När vi dragit över mötet en halvtimme, ställde jag en sista kompletterande fråga om elbussarna och så tog vi ett kort.

Mötet med Gloria Hutt var över.