Allhelgonabaden

November!!

Det är november. Denna kalla, mystiska, unikt mörka samling dagar och nätter.

Sitter på tåget till Stockholm och vibrerar lite. Har firat in november i Hälsingland med släkten som sig bör. Riktigt mycket mörker har vi lapat och sol också. Gräset har frasat sig sådär som det bara gör ett par månader under året. Stjärnorna har blinkat som galningar och vi har låtit oss förundras. Trattkantarellerna i skogen var frysta vilket underlättade plockandet, och temperaturen gjorde plockandet självreglerande: efter en stund blev man helt enkelt för kall.

Och tre bad skrapade vi ihop!

Första var ett skymnings, efter löpningdopp. 6 km i skogen, hem och ner till ån som var den möjlighet till helkroppstvätt som stod till buds. Kläder på, var ju den årstiden. Men helvete vad kallt det var när kroppen fattat var den var. Och så ruschen när den var uppe.

Andra var Allhelgonadoppet. Jag och mamma. Mörkt, mörkt skulle det vara hade vi bestämt. All mat skulle vara i ugnen och pappa skulle vänta med brasa och varsin whiskey. So be it, och denna gg med sju minus i luften och fem plus i vattnet där i mörkret, var skillnaden plötsligt mer än tio grader! Vattnet kändes varmt och mamma skrek inte som jag gjorde och vi var bägge varma inifrån när pappa bjöd på stärkande drycker framför brasan.

Nu måste jag slå upp jobbdatorn, tack november för mörker och dopp och stjärnor och syskonbarn!

❤️🍁🐬

Där från bryggan hände det, tre gånger, och ja den sista var ju 0630 I morse och när jag tassade upp på bryggan mot gräset så hörde jag att det frasade i det tunna istäcke som täckte de inre delarna av ån

2 reaktioner på ”Allhelgonabaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s