En radda Eskilstunagåvor på en fredag

Yo bloggen, älskar man inte när gåvor kommer på en fredag?

Det var just fredag. Jocke min gamla team-mek hade bjudit in lite lokalt cykelfolk han gillar på hej då-kväll. Han skulle flytta till Rom där hans fru Renée fått jobb. Vi satt på puben. Jag hade precis dealat till mig lite finfin chorizo av kocken som inte hade veganskt på menyn. Tills han träffade mig. Och kvällens första gåva var denna kock som med stor kärlek till hantverket skar upp en ajvar- och gurksallad och lät den samsas med krispig klyftpotatis, oliver från himmelriket och två heta chorizo som han grävde fram från frysen. För 2/3 av priset för kött-menyn.

Bredvid mig på disken hade kocken färdigställt en annan kunds rätt. Fem sorters kött på en träbricka, och så en liten miniskål med marinerade oliver.

”Chefen sa att vi skulle få något veganskt på menyn i somras men det har inte blivit så”, ursäktade han sig medan jag peppade.

Sedan kom han ut med min vackra tallrik, som jag drog i mig innan jag hann fatta att jag borde fotat den i PR-syfte, men orka plåta mat, allt på tallriken var ju vackert och det enda som inte var vackert var hur kockens uppenbara vego-talang tvingats in i det fördolda och inte fick synas på menyn.

Kvällens andra gåva kom från vänster. Där satt Pär. Han berättade en historia om frihet för mig. ”Jag har sålt min bil”, sa Per, ”och är nu bilfri sedan ungefär ett halvår”.

Pär hade fått vara med om att krossa en del fördomar under detta halvår genom att få svara på många frågor från bekanta. En del frågor var såklart hur han klarade av detta nya liv med tanke på de två barnen. En annan vanlig fråga var: ”Om du vill åka till Ikea en söndag när du har tid över, vad gör du då när du själv inte har bil?”

Pär brukade då få förklara att han helt enkelt inte åkte till Ikea på söndagar. Det sättet att spendera en söndag fanns inte längre som alternativ. Han hade helt enkelt slutat att ens komma på tanken att åka till Ikea på söndagar eftersom det ändå inte skulle kunna gå att genomföra utan bil.

Jaha, hade vännerna sagt. Jaha!!

Pär berättade också att han numera cyklade lopp som var mer i närheten av Eskilstuna än tidigare. Hans livsradie hade krympt rent geografiskt. Och han sa det på ett sätt som fick en att förstå att han var väldigt nöjd med det.

Så oavsett om Pär sålt sin bil till någon som kanske körde dubbelt så mycket, eller som konverterade den till etanoldrift för klimatets skull, ja oavsett om klimatet gick plus eller minus på affären, så är det en berättelse om frihet. Ett liv utan att äga en egen bil kan ge en stundtals provocerande dos personlig frihet. Och när man bestämmer sig för att det är ett liv som man vill leva, så hittar man lösningar och vänjer tanken vid nya sätt att ta sig an sin tillvaro. Man lever in nya vanor, och när dessa nya vanor väl är där och väl förknippats vid en skön vardag så är det lätt hänt att de sitter där.

Och detta oavsett om man har barn eller inte, bor i en stor- eller småstad, eller bor utanför eller inne i denna stor- eller småstad med x antal cyklar som ska cyklas.

Kvällen fortsatte till en finsk pub vid ån. Älskar dig ån. Och så slutade den när alla insett att det var okej att vara fredagstrött, och jag insåg att jag var en del av en enda stor sjuhelvetes cykelgåva: allas vårt cyklingens vänskapsband som ständigt knyts närmare när någon samlar dem den gillar och dem den gillar låter sig samlas.

Kram och lite lagom suddig selfie på det!

Suddig är det nya svarta som man säger, Pär och jag och Renée på Makkara Yksi och resten mittemot

2 reaktioner på ”En radda Eskilstunagåvor på en fredag

  1. Va, tänkte jag, Anna käkar chorizo! Tur att man kan googla och hitta lösningen.
    Ett av problemen med att vara fri från bilen heter 2+1 vägar!

    Gillad av 1 person

    • 2019 finns mängder av korv från växtriket, och många chorizo! För mig är ju normen växter, så jag skriver inte ut det utan hoppas att ni läsare förstår ändå! Min favvo-chorizo kommer för övrigt från Kung Markatta!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s