Warm Showers!!

Men yo!

Sitter lagom utsövd och har precis vinkat av Philippe, som just nu checkar in på finlandsbåten till Åbo. Han har cyklat sig från Belgien till Danmark och sedan till Sverige och hit till Stockholm och Kristineberg.

Jag känner lätt separationsångest eftersom ett avsked till en person på resande fot är så definitivt. En som reser, kommer en dag att resa iväg. Jag känner glädje över att ha kunnat erbjuda en säng och gjort någon glad. Och jag känner längtan efter egna äventyr. Men främst, som efter varje gång någon har packat ihop väskorna och gett hej då-kramen, så är jag så fascinerad av hur Warm Showers tar fram det goda i människor.

Philippe kom hit i måndags kväll från Linköping, han hade plöjt 220 km. Han var slut, och jag var vid Västerbrons fäste i ett bad-ärende. Därför hade jag lämnat nyckeln till honom. Den låg i blomkrukan utanför min dörr, och han fick koden och instruktionerna via sms. Innan tio måste han komma, för då låstes porten.

Han fick en dag att besöka Stockholm, och jag hade skrivit en lista på bra ställen: Djurgården, Södermalm, Gamla stan, Stikki Nikki på Mariatorget, Västerbron. Han bockade av nästan alla ställen!

Igår kväll, när han packade sina grejer och jag åt algsallad i fåtöljen, frågade han om jag brukade lägga fram nyckeln till gäster på det sättet. Jag sa att jag ju såklart helst släpper in folk personligen, men ibland får man hitta lösningar. Som vid bad-ärenden. Vi pratade då om vad det är som gör att Warm Showers kan bygga den tilliten mellan okända människor. Dels finns ju betygsystemet, där man skriver recensioner på folk. Hur ofta de svarar på förfrågningar, om de var trevliga och om det var ”ett nöje att vara värd för denna gäst”. Sedan är det ju ett lite mer nischat bo gratis-community än vad t ex vanlig couch- surfing är. Det kan göra att man känner igen sig och vet att de som kommer till en, kommer att vara glada över att ha kommit in och fått en säng och någonstans att landa. Att ha fått ta in cykeln, ta av väskorna och packa om, ta en dusch och kanske bli bjuden på mat om den är hungrig.

För att man själv känt så varje gång man själv kommit in till någons hem.

Och så har vi det sista. Att det bygger på en glädje att dela med sig, och utan betalning. Man bjuder på det man har och vill dela med sig av.

Det finns något mänskligt här. Som man inte alls borde vara fascinerad av, utan snarare betrakta som normalläge. Gästfriheten gör medmänniskor av främlingar.

Philippe bad mig skriva en lista med grejer från Ica. Han ville köpa det som en gåva till mig. Jag skrev havregryn, havremjölk, kokosmjölk, morötter och broccoli. Sedan lagade jag morotssoppa och algsallad. På bordet ihop med matvarorna hade han även ställt en flaska vitt vin.

Hur generöst!

Hade han ju inte behövt alls.

Slutet på det här inlägget närmar sig. Det är kul att genom Warm Showers själv för en gångs skull få vara den bofasta.

Over and out, upptempomusik och cykla till jobbet längs Norr Mälarstrand.

Kram och Tranebergsbron vid morgondoppet för likes!

3 reaktioner på ”Warm Showers!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s