Klättra.

Kort hej från mitt kanske acklimatiserade alp-jag.

Idag var det dags att spinna benen lite inför söndagens etape-race. Emil hade fixat en finfin 44km-runda som vi drog iväg på. Det var varmt som i helvetet eftersom vi drog strax före tolv. Men vi trampade oss nedför och uppför över lite bygator och längs vinodlingar och så var vi framme vid dagens klättring.

Det var Col de Marocaz, första dagens helvetesklättring fast idag skulle den tas från andra hållet. Längden var oklar, kanske sju, och lutningen också.

Den började. Vi trampade. Bergsgetterna studsade iväg och jag hittade mitt tempo. Tempot varierade mellan sju och nio kilometer i timmen. Jag hade dock Garmin inställd på väderstreck, för att slippa psykas av siffror.

Serpentinerna erbjöd variation. Jag hade alperna i blickfånget varannan serpentin. Bergen hade lagt sig lager på lager, lite mera blånande och lite mera snötäckta för varje lager. Åt andra hållet fanns alltid en brant, ofta gräsfylld men också lummig med syrerik luft.

Ibland kom nån bil eller en kurva.

Tankarna var uppåt. Jag hade hittat rätt rytm. Rytmen. För varje kurva kände jag viljan att trampa på, även om jag inte visste längden på klättringen. Vilket ju var det sätt som Col de Marocaz hade knäckt mig på så sent som i onsdags.

Nu gjorde det plötsligt ingenting. Visst hade det varit trevligt om nästa kurva var den som de andra väntade bakom, men om det inte var den kurvan var även detta helt okej.

Jag insåg att jag hade börjat ta ett viktigt steg mot acklimatisering.

Och när jag senare nådde toppen och de andra väntade där, så kändes allt så naturligt.

Klättra, naturligt.

Flyga utför, naturligt.

Spinna loss innan nästa motlut, naturligt.

Dricka en slurk flytande kolhydrater under gång istället för att balla ur, helt naturligt.

Så vi fortsatte trycka och mosa och flyga, och när vi var hemma i klostret igen så böjde jag mig över styret och flämtade i insikten om att ett viktigt syfte med denna resa var uppnått:

Viljan att klättra var väckt.

Over and out, lite blånande alper för likes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s