Lördagsploggen

Yo lo!

Igår var jag bakis. Hade snicksnackat med lite ex-kollegor över en löjligt dyr öl och sedan var det dags att utmanas i Monopol över en kopp sprit. Och lite bubbel. För att sedan öppna dörren till pannknacket morgonen därpå.

Det bidde bakisploggning. Något att krydda rundan med. Torra vägar, uppblött strupe och ett inre rage över nedskräpningen. Där hade jag motivationen.

På med skor och iväg. Efter någon kilometer, i höjd med Tunafors fabriker, ploggar jag det första skräpet: en vit plastpåse. Ner i soptunnan med dig, springa vidare längs ån.

Vid korsningen under järnvägen ploggar jag ett godispapper. Snickers. Följer en cykelväg in förbi Coop och vidare in i ett villaområde. Vid brandstationen ser jag en rosa hundbajspåse, (tom!) fladdra i vinden. Slutfladdrat för dig lilla påse, upp från gatan och ner i närmsta tunna ihop med ännu en påskompis.

Når vägen mot Kloster kyrka. Har någon vågat skräpa ner vid Guds hus? Jajamen, där ligger plast från en lakritsstång på gräsmattan, bort med dig lilla lakritsplast.

Följer grusvägen längs ån mot Bolinderhotellet. Blir påmind om att de ordnar lunch-plogg på fredagar enligt eventet här. Utanför deras entré ploggar jag en plastpåse och lite random plast. Tittar ner i ån. Muggar, påsar och burkar samlas där vattnet slår mot kanten. I skummet, där änderna simmar.

Tar den vackra cykelbron över ån och ploggar lite mera plast vid brofästet. Genom Rosenforsparken och gräva i buskarna efter fruktplastpåsar som fastnat där. Ut till ringleden in mot city.

Plastpåsar, take away-muggar och lock till take away-muggar. Gräva igen i buskarna, påsarna har nästlat sig fast runt grenarna.

Springa över Fristadstorget. Det är ett maffigt torg, så mycket rymd och luft. Kika upp på stadshuset, hej alla gamla kollegor och arbetsuppgifter som någon annan gör nu, vidare mot ån.

Genom Fors kyrkopark. Grusvägen längs med ån. Ploggar en plastmugg från Max med kletigt innehåll. Ploggar en vit plastpåse som fladdrat klart på vägen. Ploggar fem tomma förpackningar av nån jävla nektar med sugrör. Tre på grusvägen och resterande två vid en korsning lite senare. Hur kan man ens tycka att det är gott? Ner i påsen med er. Ett ciggpaket, plastfilm till nån grönsak och tuggummipapper.

Påsen blir ganska full. Jag vet att sträckan mellan äldreboendet och villaområdet är värst. Det ligger godispapper och pappmuggar och ölburkar där och jag ploggar på. En meter in från vägen i det torra fjolårsgräset. Och fåglarna sjunger.

Att plocka upp andras skräp utan att berätta det för någon är lönlöst. Som att plocka undan någon annans bananskal på samma jävla ställe utan att samtidigt be dem att själva göra det. Man blir bara förbannad. Man måste därför istället berätta på sociala medier.

Så det gör jag nu.

Glad söndagmorgon på det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s