Ett viktigt snack om återvinning med Jenny Ferry.

Hej fina läsare.

Äntligen blir det miljö på bloggen igen. Det har hittills handlat om bland annat elbilar, cykelställ och det viktiga lokala miljöarbetet i en cykelklubb. Så idag är det klädtema! Eller ska man säga plast-, sugrörs-, och företagartema?

Jag har nämligen intervjuat Jenny Ferry, en av grundarna till klädföretaget Sigr. Sigr tillverkar cykelkläder med nordisk design för kvinnor och män. De är inte bara från den drömmiga staden Umeå, de har även helt nyligen lanserat två cykeltröjor som städar världshaven. Tråden till tyget är spunnen av plast som rensats ur haven, gamla fisknät och annan skit som kastats av människor och annars skulle spridit skräck i vattenlevande djur.

🐙

Det kanske snart finns mer plast i haven än det finns fiskar. Räknat i biomassa. Är det vad vi vill lämna till eftervärlden? Är det vad vi vill simma runt i när vi svalkar av oss efter långpasset?

🐳

Vi som lever med lycran närmast huden flera månader i sträck vet hur viktig den är. Hur snabba den gör oss samtidigt som den också går sönder vid minsta krasch. Men vi vet också att det är olja som går åt för att tillverka detta magiska material. Inte nog med att vi åker runt i oljedrivna fordon och smörjer kedjorna med olja, vi bär även olja inpå huden. För att inte nämna det ohållbara i att denna olja sedan förbränns och gör klimatpåverkan. Och därför blir jag extra glad när företag som Sigr, i gott sällskap av bland annat Puma och Adidas, har anslutit sig till målet att 2025 använda enbart återvunnen polyester i sina kläder.

🐬

Men det är inte bara att mala ner sina gamla kraschade/utnötta/sönderälskade cykelkläder och spinna nya. Processen är mer komplicerad än så.

Jag ville såklart veta allt om detta, så jag mig fick en exklusiv pratstund med Jenny Ferry. Det blev ett samtal om pant, vad man egentligen kan skryta om i Norrland och vad hon tycker om ordspråket ”Ensam är stark”.

Jag har tidigare skrivit om Sigr. Det var i maj 2018, när jag var på miniläger i regi av proffsiga Camilla Lundberg och hennes vapendragare i Umeå. Jenny Ferry berättade då för oss deltagare om deras strategi för ökad gemenskap inom cyklingen, varför de startade klädföretag och vad de som klädföretag gör. Budskapet om jämställdhet och varför det är avgörande för gemenskap och hur det syns i deras marknadsföring och hur folk reagerar på den, berörde mig så djupt att jag fick tårar i ögonen. De ville något som jag också ville. Läs det inlägget här.

Omg lovade tydligen i inlägget att nyttja bara deras kit för alla livets väsentligheter när de kör 100 procent återvunnet

Nåväl. Över till dagens intervju.

Hej Jenny! Hur kom det sig att ni tog fram tröjor av återvunnet material?

– Sigr är ett klädmärke inspirerad av naturen. Det märks på vår design, men det måste också märkas på insidan, på vad kläderna tillverkas av. Den som inspireras av naturen, måste också bry sig om naturen genom att ta ansvar. Det gör vi, och där är våra tröjor av återvunnen plast från världshaven ett första, litet steg. Ska vi hålla på med polyester, så är målet om 100 procent återvinning logiskt och rimligt. Det enda rätta.

– Sedan måste man vara ärlig. Vi ogillar att berätta om något som är nästan återvunnet. Vi är från Norrland och skryter bara när vi verkligen har åstadkommit något!

Varifrån kommer plasten till era återvunna kläder?

– Från världshaven. Mycket är gamla nät. Vi har en egen fabrik som får i uppdrag att leta upp tråd från återvunnet material som har rätt kvalitet. Det är paradoxalt nog brist på återvunnet material, trots att det finns så mycket plast i haven. Så leverantörerna hinner inte med och detta driver upp priserna. Vi är inte ensamma om att vilja ta ansvar.

– Sedan ska man alltid vara ödmjuk. Våra två modeller av återvunnet material är ett första litet steg. Förändring åstadkommer vi när branschen tillsammans påverkar politiken och agerar gemensamt.

Säg att vi gemensamt i cykelsverige skulle samla in alla kraschade cykeltröjor och bibs. Skulle ni kunna göra nya kläder av dem?

– Ja och nej. Inom textilåtervinning måste man veta allt om materialet man stoppar in i processen. Det kan vara giftiga kemikalier, och då har man ju inte vunnit något på att återföra dem till ett plagg som sitter närmast huden. Det krävs en noggrann kontroll av både det och av hur tyget beter sig rent kvalitetsmässigt i återvinningen. EU har dessutom hårda krav på vad textil som tas in hit från exempelvis Kina, där vi och många andra har vår produktion, får innehålla.

Ni gör en del politiskt påverkansarbete och nämner ofta EU. Vilka beslut behövs inom EU för att fler företag ska välja er väg?

– Ja, inom EU finns en enorm kraft. EU har t ex fattat beslut om att det senast 2025 ska finnas ett förslag på ett fungerande system för textilåtervinning. Tänk pant på kläder! Här måste vi företag hänga med, och de som kan måste gå före.

– EU fattade nyligen beslut om att förbjuda sugrör av plast och några andra plast-värstingar. Där använde man sin vi-kraft. Man sa inte ”EU har beslutat att..”, man sa ”Vi inom EU”.

– Det beslutet var viktigt. Det markerade att sugrör är något som gör mycket skada i naturen och som vi kan klara oss utan. Därmed kan vi förbjuda det, och näringslivet vet vad som gäller.

Vad kan vi konsumenter göra för att öka andelen kläder av återvunnet material?

– Fråga era klädmärken vad kläderna innehåller. Då känner de ett tryck, de börjar leta material och får upp ögonen för vad som är viktigt. För planeten och för kunderna. Sedan börjar de förhoppningsvis byta ut material och agera med oss andra inom branschen. Vissa går redan före, medan andra behöver mer press på sig för att vakna.

Vilka är era inspirationskällor?

– Det är människor omkring oss som sprider cykelglädje och gemenskap. Som inspirerar andra att cykla och ha kul tillsammans. Det är bara så enkelt för oss!

– Det är också så vi åstadkommer något i företaget. Det är så vi kommer att nå målet 2025. Vi har kul ihop! Att ha roligt när man gör viktiga saker är ingen motsättning, snarare en förutsättning. Det där konstiga ordspråket ensam är stark, vem har hittat på det? Någon som försökt med allt och sedan måste säga någonting inspirerande? Ensam är inte stark! Vi måste jobba tillsammans, utnyttja vårt vi.

Slut på intervjun. Vi lägger på. Tack Jenny. Tack Sigr. Här kommer en länk som beskriver vårt EU-gemensamma beslut om plastförbud, som kan bli verklighet redan 2021 och som fångar in höjdarna på plastnedskräpningens tio-i-topplista. Det har dessutom ovanligt starkt stöd hos medlemsländerna!

Behöver jag tillägga att jag aldrig vill se en sesamkakeförpackning i vägrenens vårflod igen ever?

❤️❤️❤️

Hand i ryggficka-bilden längst upp är en pressbild från Sigr, ovan ser ni kusten som vi väl vill ha den: ren, oskuldsfull och med mystiska fotspår i sanden att följa

…och på tal om tillsammans och gemenskap, för det är ju där man hamnar när man letat klart efter livets mening och även när man letar efter det starkaste vapnet för förändring. Vi:et, som kan se så annorlunda ut för varje unik individ om vi bara spräcker normerna lite.

Vad allting handlar om, är att vi måste lära oss att leva med varandra – då får vi vårt vi.

En reaktion på ”Ett viktigt snack om återvinning med Jenny Ferry.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s