Hålla andan.

Måndag på er!

Hoppas att ni inte haft lika stress-ont i magen som jag har haft idag. Om ni har haft det, så hoppas jag att ni med hjälp av kollegor och frisk luft ändå överlevt dagen och kanske rentav haft en produktiv en.

Med det sagt.

En reflektion från helgens bindvävsmassage!

Vi har en mycket pedagogisk lärare. Tydlig, ärlig, passionerad och full av respekt för tekniken. Hon är PT, driver gym och är instruktör samt allmänt produktiv. Under en av de många frågestunderna, berättade hon om ett smart sätt att ordinera vila.

Detta med vila kan nämligen slå helt fel. En person med träning som en naturlig del av sitt liv, för att den mår bra av det, kan bli otroligt stressad av fysisk vila. Hjärnan på denna person är inställd på rörelse och den utmaning detta innebär. Som både är fysisk och psykisk. Så att ordinera vila till en sådan personen kan få motsatt effekt.

Läraren hade nu träffat på just en sådan person. Istället för att tvinga honom att vila utifrån lilla gumman-tänket ”du vet att det är bra för dig, egentligen”, så hade hon gjort annorlunda. Hon hade ordinerat en andningsövning för att få ned hans stressnivåer, psykiskt och fysiskt. Övningen gick ut på att han skulle klara att bada isvak i totalt 90 sekunder, och fick x antal månader på sig att träna upp denna färdighet.

Han började genast träningen med att duscha kallt medan hans mamma sågade upp ett hål i isen där de bodde.

Läraren visste att isbad i den mängden kräver en ordentlig kontroll över andningen. Likaså att duscha kallt. Genom att ordinera isbad till personen, hade hon givit honom både en fysisk och en psykisk utmaning. Något hans hjärna kunde förstå. Som dessutom hade andra positiva effekter på hälsan.

När hon berättade denna historia föll en pusselbit i mig på plats.

Jag förstod plötsligt varför jag för ett par veckor sedan börjat höstbada.

Jag behövde en utmaning att ta till när träning i min normala mängd inte var möjligt.

Jag satt länge och njöt av denna pusselbit.

Njuter fortfarande.

Och jag har äntligen hittat en bekräftelse på att vi som har cykling eller annan träning så djupt inkilad i våra liv, vi är inte träningsnarkomaner. Vi har bara ett sätt att leva där rörelse är något naturligt för kropp och hjärna. Vi måste inte vila på det klassiska sättet. Måste inte promenera.

För vi kan bada isvak!!

Novemberbad går naturligtvis lika bra, iallafall i början av vinterbadarkarriären

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s