Bindväven.

Hur börjar ett inlägg om bindväv?

Hur förklarar man ödmjukheten inför och känslan av att bli väggad så fullständigt av en dröm som så länge legat och formats i hjärtat?

Bindväven.

Den väven. Just den!

Det är där det börjar.

Bindvävsmassagen.

Bindvävsmassagen är inte som annan massage. Den är sin egen kategori. Sin egen liga. Allt du kan om klassisk massage måste du tänka bort. Du ska inte trycka, du ska inte leta muskler, du ska inte dra långa, mjuka, flowiga drag på din kund.

Du ska däremot veta exakt vilka muskler du drar bindväven över.

Kunden ska inte somna. Den kan inte somna.

Din kund ska inte ligga ner. Och du ska inte stå. Bara ibland. Annars får du inte grepp i bindväven. Du tappar den. Och då har du förlorat effekten av hela ditt noggrannt utförda drag.

Du ska inte ta i, och ändå ska du gå mer på djupet i kunden än någonsin. Du kan bota inre och yttre stress som satt sig som kroniska kramper i blodkärlen, de allra småttigaste minikärlen som ska transportera syresatt blod ut i kroppen.

Du ska öva tekniken. Träna träna. Träna. Startar du från fel ländkota kan effekten utebli. Följer du fel benkam är du borta.

Går du för hårt fram på en djupt krampande kropp kan den börja krampa ännu mer. Dra ihop sig, frysa. Du vill riva upp och dra isär, öppna upp och frigöra värmen från syresatt blodgenomströmning.

Ger du en rätt utförd behandling till en gravid kvinna kan du framkalla en abort.

Bindvävsmassagen är inte som andra massager. Den är inte som någon annan färdighet du någonsin behärskat.

Den är inte mysig, inte snäll, inte skön och inte särskilt elegant.

Den är ingen snäll ridskolehäst som lägger mulen i din hand och blåser varm luft i ditt ansikte. Ingen katt som kryper upp under din armhåla när du behöver någon att fälla tårar över.

Den är ingen damtralla som transporterar dig till tågstationen varje morgon.

Bindvävsmassagen är ingen dammvippa eller färgsorterad bokhylla. Ingen förrättssnitt med dillvippa och citronskiva.

Bindvävsmassagen är inte ens den dyraste champagnen. Om ens sabreringen av den dyraste champagnen. Och inte heller Vätternrundan, eller ens uppvärmningen till den.

Den är beska droppar från Tyskland. Förrådsrensning i dödsboet, storstädning på vinden, draggning efter cyklar i ån, där ingen cykel tillåts ligga kvar.

Den är ett GP-lopp, den är GP-loppets snävaste kurvtagning som ser lätt ut för att den har tränats in med minutiös teknik och den är spurt och backryck och inombordsvrålet som tyst tyst tar dig över krönet när du jagar vidare mot mål med krafter du inte trodde att du hade.

Kunden sitter rakt upp med en vit handduk över axlarna och mintgrön filt över knäna och vad majestätiskt elegant hon är, din kund

Bindvävsmassagen har en integritet från andra världar.

Den låter sig inte läras in hur som helst. Den märker direkt om du tappar greppet, bindvävskroken, den ser exakt hur du ska rätta till fingrarna och du kommer aldrig undan med mindre än nittio graders vinkel mellan tummen och greppet mot färdriktningen. Om det är det greppet som krävs just då enligt tekniken.

Är det ett annat grepp som ska användas, kommer den märka även det.

Du kan inte lura den.

Den går inte på det.

Allt den vill är att utföras rätt. Då kan den bota djupgående förtätningar som krampat sönder psyket hos din kund. Då befriar den din kund från sin trånga kostym av förtätningar, sitt fängelse, och ger den hoppen och de lätta stegen tillbaka. Kanske leendet.

Då går den på djupet. Städar. Det är det som är dess Flow. Men du måste göra klart. Städa rent. Göra klart på hela vindsförrådet innan du börjar med cykelgaraget.

Annars är det inte städat. Då är det inte rent. Alla kommer märka det.

När du har accepterat det, så kommer bindvävsmassagen att låta sig utföras nästan helt utan ansträngning.

Då kan du lindra stenhårda cyklistrumpor, krampande löparvader och psyken med kronisk stress.

Då kan du sitta på din pall och noggrannt, med ett perfekt handlag och stabila proffsgrepp, rita upp dragen enligt kartan och tränga djupt in i bindväven. Med stor integritet drar du de korrekta greppen och metodiskt jobbar du dig igenom kundens vävnad likt en konstnär. Ja, inför varje grepp doppar du fingertopparna i lite lite vatten. Bara lite, för rätt fukthalt och grepp.

Som en klättrare häver du dig uppåt.

Efteråt är kundens hud lite mindre trång och stum, och lite mera vidgad och syrerik. De små små blodkärlen som krampat så länge har äntligen börjar släppa på rikligt med syrerikt blod från hjärtat igen. Efter rimligt många behandlingar har du åstadkommit något på djupet.

***

Yes.

Yes.

Yes!

Det är målbilden, kursdag två av sex.

***

En vandrarhemskatt på det, och den bedövande estetiskt tilltalande duscherskan som Katja skickade till mig i rätt ögonblick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s