Jag är elbil.

Morrn, gryningsbloggaren här. Vaknade av att mina vita gardiner släpper in för mycket morgon, eller något.

Dagarna med elbil har gett mig material för många inlägg. Ett om synlighet kommer här!

Mälaren runt helt gratis.

Så kände jag när jag kom hem igår efter att ha kört Eskilstuna-Täby-Kungsängen-Västerås-Eskilstuna. Två kortare laddningar, gratis el. Jag kände mig kunglig när jag i min laddtörst svängde in och kopplade på laddhandtaget och batteriet svirrande började suga i sig ström. Girigt, törstigt!

Gratis. För att jag, i ett bilperspektiv, var så fruktansvärt miljövänlig.

Vad jag däremot också kände var att jag ville sticka ut mer än vad jag gjorde. Inte vara som vilken bil som helst. Elbilen är inte det!

På många sätt är den det och ska vara det. Fyra hjul, ratt, blinkers, kalla säten på morgonen, skrapa rutor, leta parkering, bilkö, filbyten och hastighetsbegränsningar. Bilbälte. Sitta mer inomhus än utomhus. Stanna vid övergångsställen. Stängas in i en plåtlåda och längta ut. Önska att man var cyklist eller löpare som fick ta skorna på tåget.

Elbilen är en del av den fyrafiligt ineffektivt markanvändande biltrafiken.

Men på andra sätt är den ju en annan bil också. Renare! Tystare! Utsläppsfriare! Med cykelställ och fylld av miljökraft!

Jag vill att det ska synas. Jag vill att alla som ser mig ska förstå att elbilen är ren och utsläppsfri. Ingen fossilberoende vanlig bil!

Hur pretto låter inte det här.

Men seriöst. Om alla hade elbilar, eller biogas eller vätgas eller fan och hans mosters ännu inte påhittade miljöbränsle, om det var norm, då skulle man veta att bilbytet i omställningen skulle vara genomfört. Nu när det inte det. Det finns 60 000 laddbara bilar i Sverige av en total vagnpark ca 4 miljoner kärror.

Klart att man då ska berätta att det är just en elbil man kör!

Annars kan ju folk tro att man puttrar runt som en fossil, att det är ännu en bilist som skiter i miljön bara för att få åka på cykeltävling.

Som att jag skulle hala upp en vinflaska efter loppet när jag ska köra hem, och alla skulle tro att det var vin tills jag berättade att det var kombucha!

Lite så.

Därför tycker jag också att vegansk mat ska synas, för den är också annorlunda tills den dagen kommer då alla snabbmatställen har ställt om till växtbaserat innehåll i burgaren. För bara de är tillräckligt goda så kommer bara folk gilla dem, tror jag, i just det fallet.

Nu måste jag ner till morgonstöket- Det slamras, frukosten lagas medan jag bloggar som en annan slöfock. Havremjölk, kaffe, macka med jordnötssmör för att det är race day. Kolla laddningen i bilen och lasta cykeln på stället. Lyssna vidare på min ljudbok och sedan ladda under loppet som jag inte lyckades göra igår.

Ja!

Vi hörs i ett senare inlägg.

Ena tog kortet. Fotografen är Emil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s