Hemma.

När du kommer hem från en resa där varje dag uppfyllde en dröm, finns en djup risk att du trillar ned i postäventyrsdepressionen. Den väntar på tröskeln när du sätter nyckeln i låset, redo att fylla ditt äventyrshjärta, och svarta fåglar förvrider dina tankar så att du tror att ingenting någonsin mer är möjligt eller att allting du varit med om aldrig kommer att hända igen. Du snubblar in över tröskeln, in i samma gamla lägenhet med samma gamla demoner dundrandes mot dig och samma växter, fast förtorkade i hettan. Du kan ingenting, du vill ingenting, dina minnen som var ljusa för en timme sedan blir mörka.

Du vill inte vara där du är och du vill inte vara där du var. Framåt finns inte, bakåt finns inte, inget finns förutom det du inte vill vara.

Men då kommer ett annat hemma. Ett nytt hemma. Där du plötsligt vill vara.

Detta nya hemma är det som skickar ett meddelande på messenger och säger att det saknar dig. Hemma frågar vad du vill ha för måltid när du kommer hem med din medalj och du säger linsgryta med spenat. Hemma är det som lagar linsgryta med spenat till dig och ställer fram extra sambal. Hemma kommer spontant och kramas länge länge medan det diskuterar någon vardagligt praktisk fråga som kan vara vad som helst som går att diskutera medan man just kramas.

Hemma har gjort en underbart felstavad skylt som möter dig när du klickar ur vid brevlådan på gruset. Hemma är det som kommer skuttandes och hoppandes med kramar och hurrarop och små barnhänder. Hemma är det som kommer med hemkörd röd drink på silverbricka och säger grattis och visa medaljen och vilka snygga Sverigekläder och wow berätta om loppet!

Det är det hemma som är ett nytt hemma som bryter ner postäventyrsdepressionen till en liten fjäderlätt bomullstuss som katten leker med.

Ja.

Det är detta hemma som jag har den overkliga turen att få komma hem till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s