Morgonbadet.

Morgon bloggen!

Idag vaknade jag för tidigt och somnade för sent. Det hade troligtvis att göra med att jag satt uppe och skrev grejer medan jag åt sesamkakor. Inget fel i den kombon iofs! Fast faktum är att jag hade djup ångest över ett luftslott jag lyckats bygga åt mig själv. Som man alltid gör, aldrig bygger någon något sådant åt en.

Luftslottet hade höga tinnar och torn, knarrande slingrande trappor, skallrande glasrutor, ett riktigt kråkslott.

Ett riktigt skitslott som först höll mig vaken och sedan väckte mig!

Så det var dags att återknyta till syftet med resan, dess innehåll. De tre delar jag sa till mig själv att resan skulle innehålla. Antingen alla tre, eller två i kombination, eller ett i taget. För att ge resan den ram som kan behövas när tankarna blir bananflugor och hjärnan en svettande bulldeg.

Hav, blogg och cykel.

Alla dessa tre saker rensar skallen på mig och är därmed lika med lycka.

Så sjukt hur vi håller på vi människor. Man vill skaka på huvudet och skratta. Vilket nollsummespel. Vi fyller på hjärnan med skräp, sedan rensar vi. Fyller på, rensar, fyller på, rensar, hela tiden!

Men vi får väl hålla på så tills vi lyckas upprätthålla någon form av balans. Tills vi ler igen.

Min morgon krävde iallafall hav. Jag visste det direkt när jag vaknade, en timme innan klockan. Magen gjorde så ont, huvudet kokade. Kroppen ropade på hjälp.

Havet svarade.

Sagt och gjort. Benen trampade ut från pensionatet och ner mot en klippa som jag hade spanat in igår. Igår var det regn och jag stod med 15 procent kvar i batteriet och letade rum på booking. När jag fått bekräftelsen och mobilen dog, körde jag förbi en rödaktig bergsknalle av finaste bohuskvalitet, utkastad i viken. Vågorna slog mot stenen.

Bada från mig

Vilket var vad jag hade tänkt göra den kvällen. Men när jag checkat in på pensionatet och handlat middag i det lilla samhället Brovallsviken, så kom spöregnet. Och då var jag på andra sidan viken, och fick nöja mig med en annan badstrand. En med vägbom, båtbrygga och kameraövervakning. Men det dög åt mig, saltvattnet var ljuvligt och blandade sig med sötvattnet från himlen och jag stod där och krängde på mig lycran och konstaterade att badet inte var särskilt effektivt. Blöt var jag redan och alla kläder var också redan blöta.

Men ett bad är ett bad. Det går inte att komma ifrån. Och himlen bjuder inte på saltvatten.

Så i morse blev det morgondopp! Och det i saltvatten, älskade saltvatten, så kristallklart och efterlängtat och omslutande.

Mitt i doppet upptäckte jag två andra kvinnor som också badade. En smög tyst i från sandstranden vid båtarna, den andra kom stillsamt promenerande på min klippavsats.

De flöt runt i saltvattnet, verkade inte känna varandra. Ville väl ha sin tid i vattnet och med vattnet för att vakna eller drömma eller vad de nu kunde tänkas vilja med sin morgon. Men de njöt så stilla och fridfullt där på morgonkvisten, att jag blev alldeles lycklig.

Jag kände en djup samhörighet.

Sedan var det dags att trampa tillbaka till pensionatet. Dricka ljummet kaffe. Hembakat bröd på det och så lite cykelsnack med frukostvärden. Så nu ska jag låna trädgårdsslangen och göra rent Amiran för färden söderut.

Slutmålet är Göteborg. Jag ska hålla mig till den rara lilla kustvägen som hittills har tagit mig genom mytomspunna platser som Grebbestad och Fjällbacka. Förhoppningsvis får jag äran att cykla via Orust eller Tjörn. Det känns redan nu riktigt, riktigt västkustaktigt.

Så får vi se hur många dopp som krävs för att riva det där förbannade kråkslottet. Hur många tramptag, eller hur många blogginlägg.

Men vänta.

Hey!

Jag ser en kvinna stå med slägga för att banka ner ena tornet. Det faller stenar, dammet yr och svetten lackar, hon jobbar effektivt med släggan och ser på mig med samma blick som morgonbadarna.

Men alltså!

Nu ser jag!

De är ju två. Det är kvinnorna vid morgondoppet som står med varsin slägga.

Jag vinkar till dem.

En tår av lättnad för varje sten som faller.

Ett tack.

Till systrarna med släggan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s