Dag 4: Lysebotn, min dröm och mitt luftslott

Jag är tillbaka i Stavanger för att cykla till Lysebotn. Jag kan helt enkelt inte släppa tanken på serpentinen. Eller på att cykla på fjället. Efter ett navigeringfail som slutade på fel ö fattade jag beslutet att sätta mig på en buss från Haugesund istället för att cykla. Så fick det bli, dyrt och B att skarva på så hejdlöst men vila för benen.

Du ångrade dig, ja det gjorde du

Ju mer vi närmade oss Stavanger, ju galnare blev utsikten från bussen. Och ju mer karg den blev, ju mer ville jag cykla. Jag kunde inte slita ögonen från hur den dimmiga himlen omslöt landtungorna som majestätiskt vräkte sig ner i fjorden. Vägen som slingrade sig genom steniga kullar och utsikten mot de små skären och öarna, jag såg mig själv susa fram och tugga på, vrida huvudet åt fjorden och frihjula för att sedan växla till lilla klingan och mata motlut.

Omgivningen är alltid så mycket mer levande sett från sadeln.

Det ska jag få uppleva idag!

Idag bär det av till ett ställe lite norr om Sinnes uppe på fjället. Där har jag kvarterat in mig två nätter för att cykla dit, cykla Lysebotn T/R och cykla tillbaka till Stavanger på fredag. Stället är löjligt lyxigt men det får vara så. Är det fjället så är det fjället.

Ehm

Jag kommer att uppfylla en dröm imorgon. Jag kommer att cykla uppför och nerför den där serpentinen som jag fantiserat om i flera månader. Det känns overkligt. Nästan så att själva drömmandet känns mer verkligt!

Vad viktiga drömmar är ändå. Fantasier, inlevelse, ibland kan de bli så verkliga att man inte behöver uppleva det på riktigt. Fantasin är alltid att lita på eftersom du styr den själv. Om du tillåter dig att göra det detaljrikt, med din egen känsla av frihet i fokus. Tänk sexchatt. Tänk välformulerad sexchatt.

Ibland är syftet med en fantasi att släppa fri sinnet lite utan att någon annan drabbas. För att få ta ett extra danssteg, le mot någon, ha fjärilar i magen över något som inte alls någonsin kommer att ske. Skriva en dikt som ingen läser, sjunga en sång som ingen hör, måla en tavla som du sedan kastar, kanske krama om någon, eller något. För att sedan kanske fantisera om någon, eller något.

Fantasier kan fylla syftet att vara en tröst men bör också hanteras varsamt. De kan bli luftslott.

Tänk om det inte blir så överdådigt hänförande som jag hade tänkt mig?

Tänk om fjorden inte är så djup som jag trodde?

Tänk om det är massor av folk i Lysebotn när jag ska köra så att min magi försvinner i mängden?

Här kommer en nål som kan sticka hål på luftslottet! Och då får man vara ödmjuk inför vad som kan tänkas finnas inne i det! Nyfiken på vad som flyger ut när nålen sticks in! På torsdag när jag ska cykla där så går det nämligen av stapeln någon typ av race för dem jag tycker mest synd om: nej inte myrstackarna. Rullskidåkarna.

Att se sin säsong bli ständigt förkortad av de klimatförändringar vi alla är en del av, och så tvingas ställa sig på ett par låtsasditon? Åka till mer och mer avlägsna platser för att få träning på snö, bidra till ännu mer utsläpp så att säsongen blir ännu kortare, tvingas åka ännu mer rullskidor, ja ni fattar.

Sorry, lackade. Tacka vet jag cykel där säsongen aldrig tar slut. Jag är ju i Stavanger, Norges oljehuvudstad. Faktum är att utsikten från fönster och sadel inte bara är maffiga fjordar och gulliga små skär. Den består även av oljeplattformar och fiskodlingar. Norsk fjordlax yes box! Som simmar runt i en kasse och förorenar själva fjorden och sprider sjukdomar och äter fiskmjöl. Men som tydligen anses JÄVLIGT nyttig och JÄVLIGT fräsch, av dem som vet något.

Sorry lackade igen.

Åter till drömmarna. Och planerna. Det bästa med att leva i nuet är att det finns just bara nuet. Ingenting annat finns och nya beslut kan alltid fattas. Allt som finns omkring är bra beslut, eftersom det alltid går att fatta ett nytt beslut. Det krävande med att leva i nuet är att man ständigt behöver hantera sina fantasier. Jag kan köra mot kusten och börja drömma om hur det vore att bara cykla kust. Sedan får jag ett infall och vill till fjället. Då behöver hjärnan inse att det kommer fler resor där kusten ska få sin tid, men att det nu är fjället. Bägge finns kvar, det kommer fler lediga veckor och det kommer fler tillfällen att packa cykeln och dra iväg. Ställ om till nästa mål, spara fantasin.

Stavanger-Bergen-Stavanger är en sådan resa. Tio dagar borde det ta, en väg kust och en väg fjäll, tåg dit och hem. Ev på cross och med tält. Faktiskt definitivt så. Kan göra strandhugg och avstickare, ha ett extra däck med för grusbehov. Klart. Planen är klar. Ibland behövs inspiration IRL för att en ny plan ska kunna skapas.

Det her blivit dags att resa sig från divanen jag ligger på i huset jag bor. Utsikten är över fjorden och givetvis vidunderlig. Ännu mer hisnande var den igår när vi drack te framför den, jag och de två hjältar som huserar mig via warm showers. De bor högst upp på en av sluttningarna från Sandnes, vid toppen av en backe där Norgeeliten kommer och tränar. Backen heter lämpligt nog Bakken. Själva cyklar de upp och ner där varje dag för att ta sig till jobbet. Så norskt!

Jag fick tillfälle att väcka mitt eget backpsyke på väg hit igår. Spöregn och motlut yes! Strategin är att fälla ner kepsen så att den blockar sikten framåt. På så vis kan jag fokusera enbart på nästa tramptag, vilket brukar få mig att klättra långt längre än vad jag annars hade gjort. Det får mig att trampa i nuet, vilket är det enda som betyder något just då.

Backen är som en kastrull hos den du bor hos som du bränner vid och bara måste gnugga ren. Halva ren räcker inte, titta nu har du gjort en tredjedel, lite till, skrubba skrubba skrubba, den måste bli ren om du inte vill tappa ansiktet.

Slut på det här inlägget snart. Jag återkommer till det här palatset på fredag kväll och då har jag kanske uppfyllt en dröm, eller pangat ett luftslott.

Och då finns det fler beslut att ta, de guppar runt i fjorden och jag plöjer genom dem med mina nymålade naglar och vältrar mig som landtungorna.

Slut på inlägget.

Solen skiner. Fjorden kluckar. Bibsen väntar.

Nu ska jag upp på fjället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s