Skörda utan att så – ja!!

Tjena!!

Jag sitter här med oljiga post mek-fingrar och glor lite avslappnat på min skörd – nässlor. Nässlor är som ni vet supernyttiga. De finns närmare än du tror. De är uthålliga; plockar du på ett ställe kommer det snart nya. De sticks lite när man plockar dem, men med rätt handske/hud så rafsar du snabbt in en stor mängd av de delikata bladen till din soppa. Du ansar dem sedan och sköljer, kokar först en gång, häller bort vattnet och tar sedan nytt vatten. Lägg i lite buljong, mixa och i med en skvätt havregrädde – et voila! Din soppa är klar att serveras.

Våren är en tid för både sådd och skörd. Du kanske skördar frukterna av vinterns inneträning. Men du kanske också krattar löv, förbereder potatislandet och planterar spenat i pallkragarna. Du kanske klickar hem dillfrön och basilikaplantor mellan kedjeoljebeställningarna och ser fram emot all den TID du kommer att lägga ner på att vårda de små gröna bladen?

I så fall avundas jag dig.

Den här våren ligger mitt fokus på träning och tävling, inte trädgård. Och tur är väl det; här i villan finns annat på att göra-listan än just trädgården. På sin höjd hinner vi njuta av någon övervintrad piplök eller oreganoplanta. Vi kanske sätter lite smörgåskrasse.

Men det går att skörda utan att så! Och det finns mer att skörda därute än nässlor. Spana in min lista! För samtliga gäller att du sköljer noga, och för bäst smak och näringsvärde plockar dem innan blomning.

Då kör vi!

ETT. Svinmålla. Denna finfina lilla spenatliknande bladväxt växer oftast i drivor på mark som inte ännu är bevuxen med annat. Man använder den som just spenat. Och den är faktiskt släkt med quinoa! Bild längst upp till vänster.

TVÅ. Löktrav. Används i kryddsmör eller smaksättning i soppa och wok. Bilder näst längst upp till vänster.

TRE. Ängssyra. Ät som den är eller ha i smoothie. Smakar syrligt. Stora bilden till höger samt närbild längst ned.

Jag håller ibland guidningar om vilda ätliga växter. Ibland får jag frågor om näringsvärde och medicinalegenskaper. Jag frånsäger mig alltid sådan kunskap. Det viktigaste med vilda växter är att de överlag är nyttigare än sina tämjda syskon och att de finns därute att hämta.

Utan att du behöver så.

Smart va?

Go wild! Så ses vi snart i klungan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s