In i dimman.

Hej alla sönderbrända påsknyllen!

Ni underhåller väl tvättbjörnsbrännan?

Jag har jobbat inomhus framför brasan idag med olika skrivsaker, så vid 17-rycket var det dags att lapa dimma.

Dimman och regnet gör ju så att vägarna spolas rena från den förföriska isen med alla sina nycker. Så därav ville jag lapa dem.

Torsdagar är vilodagar för mig, vilket betyder promenad. Vilodagen sammanföll lägligt nog med en förkylningskänning i skallen, men den ska väl gå över.

Det fick bli ett par kilometer söderut längs ån, mot Vilsta och Skjulsta naturområden.

Efter en vecka i Hälsingland med snöbad och månsken har jag kommit in i just ett naturnära sinnelag. Jag har lagt tid på att bara stå på skidorna och granska min omgivning. Träd för träd, kristall för kristall. Det har ibland lett till att jag sett ormvråkar cirkla i luften eller hackspettar hacka på någon trädstam. Främst har jag lyssnat på hur tyst det är, men jag har också tittat på månskenet och stjärnorna. Fullmånen har blivit en form av höjdpunkt innan läggdags. Ett annat nöje har varit att titta på den lilla snölyktan. Och observationerna av hur isen för varje dag ändrar form och utbredning. Det har blivit meningsfullt.

Min pappa brukar ställa sig så utomhus på morgnarna, och bara titta. På äppelträdet, mot fågelbordet eller över ån som slingrar förbi huset. Lite som katterna här hemma. De observerar. Länge, utan att agera. De tittar. Jag tror det är ett sätt att utforska omvärlden som lugnar en inuti. Studera någonting ingående, för att ta reda på hur det är beskaffat. Man slipper leta kickar, för de kommer bara man tittar eller lyssnar tillräckligt länge.

Idag ställde jag mig på en brygga vid Eskilstunaån och tittade upp mot himlen. Jag räknade hur många fågelläten jag kunde höra. Jag slutade räkna när jag efter kanske 45 sekunder började höra tranor. Jag tittade upp och mycket riktigt, där kom ett flyttstreck!

När de svängt av ut ur mitt synfält kom ett till, något rörigare med måsar i olika storlekar.

Jag började sedan se kniporna i ån när jag tittade tillräckligt länge på just ån.

Sedan såg jag färgskiftningarna mellan den vårbruna fjolårsvassen och den vårkala träddungen bakom vassen. Jag tittade extra noga på just gränsområdet mellan vass och träd. Jag ville se exakt var gränsen gick.

Istället såg jag koltrasten på radiomottagaren på ett hus, och gråsparven på nocken.

Jag såg ner på markens frusna täcke eftersom jag hade börjat gå och inte ville halka på isen.

Vem har lurat i oss att fåglarna, grässtråna och snöflingorna är häftigare bara för att de upplevs på en plats långt från hemmet? De är ju minst lika levande och verkliga precis runt knuten.

Lätt för dig att säga som redan har varit på Svalbard, Kuba och Nya Zeeland

Ju mer vi tittar och lyssnar på något, desto mer liv får det.

Slut på detta naturist-inlägg.

En annan sak som hände var att jag träffade en bekant som också begett sig ut för att lapa vårdimma. Det var vid hästhagarna i Vilsta. Jag sa ett glatt och svalt hej och såg direkt hennes sökande blick, och så kom de vanliga frågorna om var jag bor (Fröslunda) om och isåfall var jag betalar skatt (Eskilstuna, och ja, jag är tillbaka på jobbet fast på deltid) och andra saker (jag har kvar lägenheten i Västerås, hyr ut den atm) som fick mig att längta till de förföriskt ytliga fikarumsdiskussionerna om vädret. Lyckligtvis ställdes ingen fråga som band ihop orden fortfarande och cykling i samma mening. Men frågorna fick mig att förstå att folk ofta vill skapa sig en uppfattning om ens långsiktiga livsplan.

Men det finns ingen sådan.

Jag lovar, någon sådan plan finns inte.

Har ni en sådan?

Här kommer avslutningsvis lite foton, roligare än så blir det inte. Håll tillgodo.

Det första är stället där ett nedfallet träd möjliggjorde att jag kunde ta mig över till en annars otillgänglig stig, fatta.

Det andra är en sorts port där jag gärna hade cyklat.

Och det tredje är ett träd som såg spöklikt ut.

Snart kommer löven, då kommer man inte kunna se det spöklika lika tydligt.

Voila.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s