Dagens samtal vid älgspåret

Idag utspelades ett viktigt samtal om dödande mellan mig och pappa. Vi var på skidtur och skulle egentligen öka takten för att hinna hem till middagen, men vi fortsatte tills han hade sagt det allra viktigaste.

Samtalet började med upptäckten av ett par färska älgspår i snön. Både jag och pappa var begeistrade, och pappa pekade på ett älgpass uppe på en kulle.

Han sa att vissa tyckte att jakt var ett bra sätt att hålla älgarna friska. Jag frågade om han trodde att älgarna höll med. Sedan pratade vi om att både kor och grisar var intelligenta djur och kunde känna på sig när de var i transporten mot slakteriet och känna lukten av rädsla i kamraternas ögon när de förstod vad som väntade.

Jag frågade vad han trodde om varför de som jagade prompt måste döda älgen, när de spårat upp den med all den kunskap och uthållighet som det kräver. Varför kunde de inte nöja sig med att titta i kikare? När nu ingen behövde döda djur i dagens Sverige för att det egentligen var nödvändigt för vår överlevnad?

Då berättade pappa om en gång när han fått följa med några kompisar på jakt. Han hade hållit i geväret och en rödräv hade kommit tassandes, och kikat till på honom. Han hade inte skjutit räven, och efteråt hade kompisarna tråkat honom och sagt nedlåtande kommentarer.

”Ville du skjuta den?” frågade jag.

”Nej”, sa pappa. ”Den var ju så fin, så ståtlig och så vacker. Jag kunde inte, ville inte. Jag ville att den skulle leva.”

Sedan berättade han om en gemensam vän vars största intresse var fåglar. Och andra djur, och hur han använde jägarnas metoder, läten och spårningstekniker för att komma nära djuren och ta kort på dem. Eller kolla i kikaren.

”Han är i princip en jägare, men han utför inte själva dödande-momentet”, konstaterade pappa.

Sedan skidade vi hem, jag tog ett snöbad, och vi serverades rödvin och klyftpotatis. Jag tog disken, och månen var lika full som kameraminnet hos vår vän jägaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s