Havrens alla ansikten

Tjena bloggen och alla lördagsdegande läsare! Idag snackar vi havre!

Erkänn att ni sitter och käkar smågodis och glor på melodifestivalen. Det är helt ok, bara ni erkänner att ni är fruktansvärt sugna på livets nödtorft, det vill säga lite skön bloggläsning.

Här kommer nämligen en exposé över världens skönaste gryn. Mitt gullegryn!

Nämligen havregrynet.

Idag har jag kommit i kontakt med detta lilla fantastiska wow-gryn fyra gånger. Först i vanlig ordning som havregrynsgröt och havremjölk till frukosten. Kanel på det. Sedan i barnens lördagsplättar, för lite extra näringstillförsel. Efter det i form av min andra omgång hemkörd havremjölk. Om detta experiment lyckades, skulle det nämligen orsaka en smärre sensation i hushållskassan med tanke på jämförspriset mot den köpta drycken.

Nå. Jag hade mixat blötlagda gryn med vatten, salt och lite rapsolja och låtit rinna av i en linneduk. Men den behövde kramas, sa Karin, så det var det jag nu gjorde. Och ur mina händer, genom den skira linneduken, kom något som hade samma konsistens som matlagningshavregrädde. Yum.

Av denna havregrädde kan man göra en krämig currygryta med havrekött. Det hade Karins man googlat fram som torsdagskäk, till allas stora glädje. Bara man steker produkten ordentligt med kryddorna och låter det bli hårdstekt, så är havren mycket funktionell i de flesta rätter.

Pulled oats är givetvis ett finskt påhitt. Inte pulled såklart, det ska ju allting vara numera så man blir inte klok på varifrån det riktigt kommer. Men just att man ska använda havre. Vem annars skulle kunna vara så smart och tillverka något så nyttigt av havre och bondbönor? Det bara måste komma från de tusen sjöarnas land, ju!!

När jag så stod där med kladdiga nävar och hjärtat i spinn sa Karin lite rart att jag kunde använda havremjölkens gryniga efterbörd till kroppsskrubb. Som vanligt trodde jag på henne. Sagt och gjort, efter dagens intervallpass runt ån skulle det ske.

Jag slafsade på rätt rejält av den kletiga skrubben, och för det kilopriset får den helt ok betyg.

Lyckligtvis slapp vi havreglass till efterrätt idag; den har en obehaglig eftersmak. Där slår sojabönans glass grynet faktiskt, men lite havrevaniljsås hade varit gott om det varit så att någon ur kökspersonalen hade donat ihop en smulpaj.

Hursom. Imorgon bitti blir det dubbel portion grynfrukost, och distanspass på det. Då ska även den hemkörda mjölken testas. Imorgon hade jag lätt även velat hinna skaka ihop ett par cykelkakor på havregrynsbas! Får se om jag hinner.

Slut på havrepratet. Här kommer lite naket från badrumsportföljen, det är ju ändå melodifestivalen.

5 reaktioner på ”Havrens alla ansikten

 1. Anna, jag gillar det du skriver i din blogg! Trots att jag är en förhärdat köttätare, som gärna använder både mjölk, ägg och smörprodukter.
  Men äter gärna vegetariskt när det yppar sig och säkert kan det nå’n gång också rent av vara veganskt.
  Men – jag undrar om man nu är inriktad på enbart vegansk eller vegetarisk mat och dryck, varför kan men då inte låta de stå på egna ben med det värde de har?
  I bloggen skriver du ”havrekött” – vad tillför ”kött” för någonting i beskrivningen av produkten? Det är likadant med veganska/vegetariska ”kött”bullar.
  Likadant med mjölk och grädde. Mjölk och grädde är, på gott och ont, produkter som i o f s är växtbaserade men tagit vägen via ett däggdjur för att få de egenskaper de har. Något annat sätt att producera mjöl/grädde finns inte vad jag vet.
  Förresten, nu är jag i gränslandet och får säkert en kritiska kommentarer, det är jag beredd på – Människan är ett däggdjur som i vissa situationer producerar mjölk som föda till sin avkomma. Hur ställer man sig då?

  Gilla

 2. Tack för bra input i en viktig fråga! Och kul att du uppskattar bloggen. Jag strävar alltid efter att kalla mat (speciellt den jag gillar) för så rättvisande, attraktiva namn som möjligt. Jag vet inte vad jag ska kalla havre-produkten ovan annat än kött. Varunamnet är ”pulled oats”. Vissa personer är ju emot att ”imitera” djurkött, men där har jag ingen åsikt annat än att om det finns goda saker man kan göra av växter så kör, spelar ingen roll om de liknar djurkött eller inte. Och man säger ju t ex fruktkött, så helt fel är inte benämningen havrekött tycker jag. Och det är samma användningsområde, så jag tänker association här. Mjölk är lite klurigare. Jag är även här noga med att benämna härkomsten av mjölken, t ex säger jag komjölk, getmjölk, växtmjölk, etc. Här kan jag dock sträcka mig till att benämna min dryck för just havredryck. Men mjölk är återigen något vi förknippar med ett användningsområde, och jag har ingenting emot att använda det ordet så länge vi är noga med att då benämna härkomsten av olika mjölksorter. Och det finns ju dessutom kokosmjölk, så att ge just komjölken ensamrätt till epitetet mjölk vore orättvist. Och den är ju också tillverkad innan den serveras som människoföda. Grädde tycker jag är helt ok att säga om växtbaserade alternativ, och här säger jag även kogrädde om den gräddprodukt som kommer från komjölk. Det är spännande att diskutera var gränserna för vad som kan anses vara en ”tillverkad” mjölkprodukt och köttdito är, för det spelar roll när vi väljer vad det är vi vill äta och i längden producera.

  Gilla

 3. Nu fick du mig att tänka ett varv till! Hade inte ägnat en tanke åt vare sig fruktkött eller kokosmjölk, men det var en klok vinkling. Den hade jag helt missat. Bra när man får chansen att se saker och ting från flera håll.
  Läste just om dina äventyr med Lilla Blå. Som numera avkastad motorcyklist så diskuterade vi grusvägsåka med Holländska vänner en gång, och en av dem konkretiserade det hela med ”Let it dance” – Håll löst i styret ock låt cykeln hitta spåret, håller man hårt och tvingar, så kommer vägen upp och slår dig!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s