Att fånga en cyklist 

Ni vet hur fågelskådare eller naturfotografer kan vänta i timtal på den perfekta bilden? Det gjorde jag igår, när vi hade nöjet att bese Amsterdam från en kanalbåt. På med hörlurar, knappa in engelska och låta sig matas med lite lagom intressant info om stället man är på. 

Jag hade aldrig gjort det om inte Forest propsat, men saker han propsat på är oftast bra har jag märkt, så jag lät mig ledas ner i den låga, avlånga lila farkosten och bestämde mig för att njuta av stan från vattnet. 

Det var en trevlig kväll.

Medan Forest insöp historiska viktigheter och småfnissade artigt åt berättarröstens skojsiga skämt, studerade jag cyklister på broar. 

Om någon undrar så är Amsterdam fylld av broar. Och kanaler. Och cyklister. Det ska finnas 700 000 cyklar i staden, fördelat på 800 000 invånare. Här finns garage, cykelställ, omkörningsfiler och trafikljusen för cyklister. Nästan ingen bär hjälm, men alla har lyse och många har packlåda fram eller bak.

Den flyktiga lukten av marijuana flankeras av cyklisternas ringklockor. De trampar fridfullt, bekvämt bakåtlutade på sina tvåhjuliga fordon. De trampar dygnet runt, ständigt lika lugnt med lagom hög urban kadens.

Cyklisternas konturer högst upp i bågen på en bro avtecknar sig mot himlen med samma skönhet som den perfekta bilden med fågeln måste te sig för en fågelskådare. 

Där passerar hen bågen 

Ta kortet NU

För sent, nästa, NU 

Efter två dagar kom jag på varför cyklisterna i Amsterdam sprider en sådan trivsel runt sig. Eller, vad de påminner mig om och varför det får mig att känna mig som en del i en romantisk film där alla färger går i retro-filter. 

Vindflöjeln i Trion från Belleville. Denna episka cykelrulle! 

Cyklisterna cyklar som vindflöjlar. 

De saktar ner vid behov och behåller alltid hållningen. Det gnisslar lite när de ökar, men snart återtar de sin stolta urbana kadens och trampar stadigt vidare. Ljudlöst och taktfast. 

Fridfullt och naturligt som om de aldrig har gjort annat. 

Jag gjorde några försök att fånga vindflöjlarna högst uppe på olika broar. Det var onekligen enklare att fånga cyklar på broar, eftersom de verkar låsas fast där. Jag är ingen fotograf, så jag hoppas att mina ord säger mer än tusen bilder. 

Men här kommer iallafall en bild som kanske säger något:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s