En bra måndag! 

Rubriken till det här inlägget har ett medvetet utropstecken. Måndagar brukar vara fulla av tvivel, men idag var en bra dag, utan.

För lika lite som man kan cykla backe samtidigt som man försöker sälja hjul via messenger, lika lite kan man montera solenergi utan fullständigt fokus.

Vi har återigen dimensionerat off grid-anläggningar. Alltså såna man kan ha till sommarstugan eller båten. Eller cykelförrådet, om man nu har ett externt sådant. Idag hade vi uppdraget att räkna ut hur många solpaneler, med en viss effekt, som krävdes för att ett batteri, med ett visst antal ampere-timmars kapacitet, skulle kunna driva en hiss mängd olika hushållsmaskiner. Eller laster, om man ska uttrycka sig fackmannamässigt. 

Vi satt först inomhus och räknade tillsammans i en mindre grupp. När vi var klara redovisade jag på ett blädderblock steg för steg, enhet för enhet, storhet för storhet, så att alla hängde med. Slutsatsen? Att batteriet vi hade skulle räcka till att koka sju omgångar vatten som varje omgång täckte behovet av en 2 dl kopp te till var och en av oss i gruppen på sex. 

Efter det gick vi ut och monterade. Under montaget diskuterade vi vad som hände i varje steg: från solpanel till regulator till batteri till växelriktare till last. 

Montaget levererade inte. 

Då tog vi lunch. 

Sedan hade vi klassråd, och just när vi upptäckte att en person var borta, kom han tillbaka och hade genom en avancerad felsökning hittat felet. 

Alla hurrade, sedan garvade vi åt oss själva och gjorde en lagom säker skarvning ihop med byte av en komponent så att det blev rätt. Slipmaskinen surrade, lampan lyste och någon trixade med en spegel för att höja effektuttaget ur solpanelen. 

Kombinationen av den teoretiska genomgången där alla hängde med, ihop med det praktiska montaget och felsökningen samt kopplingen till vattenkokaren och dess fika-leverans, var fenomenal. Hoppas bara att allt jag skrivit här ovan stämmer. 

Imorgon ska vi klura vidare på hur de olika variablerna i systemet som påverkar dimensionerandet av anläggningen. Och hur det påverkar vilka maskiner vi kan kombinera och därmed vad vi vill göra med energin som alstras. 

En kvot. Vars ramar kan sättas av solpanelen ihop med de andra skojsiga komponenterna i systemet. 

Man kan inte få allt.

I bakgrunden stod den punkade cykeln vars ryttare ska kunna veva upp en effekt på 260 watt.

Bara en sådan sak! 

Imorgon ska vi fortsätta räknandet, monterandet och de yviga diskussionerna. Personligen är jag fortfarande nyfiken på hur mer effektiv en växtätande cyklist är, räknat i något förståeligt mått, jämfört med en som tar omvägen över djurriket. Samt effektiviteten i själva fotosyntesen som växterna utför.

Fossil olja är ju lagrade växt- och djurdelar. Som från början kommit till via fotosyntes i något led. Som sedan någon gång orsakar tillräckligt med jävelskap för att sol, vind och vatten ska vinna.

Slut på sammanfattningen av denna pedagogiska måndag. Snart ska jag titta på cykel och väskor till Forest. Han som eventuellt ska få äran att låna ut sin dyrgrip till vår resa heter Johannes. 

En potentiell hjälte alltså. Utöver Jonathan, som redan har lämnat över sina väskor för att min Ridley ska ha något att kånka på.

Jag lovar att rapportera om denna cykel blir vår vinnare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s