Dagen då jag förstod begreppet watt 

Idag har jag tävlat mot en solcell. 

Jag satt på en damtralla med sned och för låg sadel och punka fram och skulle trampa liv i sex 42-wattslampor. Varje lampa bestod i sin tur av många små LED-lampor (se bild). Framför mig satt en solcell med effekten 260 watt monterad. Den var också inkopplad till lamporna. Lyckades jag hålla liv i lamporna i fem minuter skulle jag få ett pris.

Jag lyckades med samtliga i kanske sammanlagt 1:30, ivrigt påhejandes av de andra kursdeltagarna. Efteråt googlade jag på watt och kom fram till att det ju var helt ok tröskelintervaller jag skulle kunna få till på den där trallan. 

Syftet var såklart att visa hur mycket trampenergi som motsvarar solcellens förmåga. Den omvandlar ju dessutom solstrålar till el helt utan ansträngning. 

Till skillnad från cyklisten. 

Myntet som trillade ner i min hjärna var just poängen med watt-mätare, som ju alla snackar om/har/vill ha. Och återigen blev jag påmind om att ju längre man håller den höga effekten, ju lättare blir det att bibehålla den så att den tjänar ens eget syfte.

Backsyfte. Intervallsyfte. QOM-syfte. 

Och nästa tanke som slog mig, näst efter ”jag måste laga punkan finns det slang??”, och ”tur att det bara var på nedre sidan av däcket!!” var ju såklart att meka ihop en sån där grej och ha med på lopp. Koppla en trainer till ett gäng lampor eller nån annan random apparat som används på lopp – Kaffekokare? Mikrofon? – och låta folk göra lite nytta. Eller bara mäta watt!

För övrigt kan det vankas backe imorgon. 

Vi får se.

Godnatt på förhand!!

Tack Vendela för bildbeviset 

Oj, råkade visst slinka in en bild på en sörmländsk backe ❤ 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s