To whom it may concern: Junis inre styrka, och augustis fördelar

Solen skiner obarmhärtigt. Det gör den alltid så fort jag bestämmer mig för göra inne-aktiviteter eller gå till jobbet. Motvinden tilltar tillfälligt då jag tvekar, men mojnar när jag bestämt mig.

Och när jag studerat SMHI och inser att det är Byxelkrok, Öland eller Storulvån, Duved, jag kollat på, så har jag redan ställt klockan eller ställt om den.

En solig morgon med nordliga vindar kan omkullkasta hela min veckoplan.

Och då är det ju såklart befogat att ställa sig frågor såsom:

Är det vädret som styr min cykling eller min cykling som styr vädret?

Är det solen som styr mig eller jag som styr min cykling?

Solen må styra cykelbrännan, men den skarpa linjen skapas av bibsen.

 

Jag minns min junimånad. Jag tror att juni minns mig också. Jag tillhörde juni. Jag var Junis. Målet var att köra klubbpass oavsett väder, nej inte oavsett väder för det gör jag alltid, pendlar numera t.o.m i regn och älskar det. Nej, detta var att köra oavsett vad som kommer och pockar på: säga nej till sovmorgnar och dans och andra förströelser. Pyjamasparty med dryck till småtimmarna? Ut och trampa. Favvobandet spelar i Skultuna? Ut och intervalla på Julpavägen. Nordlig vind och sol mellan 06.00 och 08.00? Ta tåget, så kan du köra backe med VCK på kvällen. Styr benen istället för att omständigheterna ska styra din tillvaro.

Syftet med det var ju att maxa distanserna på Dalsland Runt. Men nu efteråt, när vissa tankar om juni tillåts härja fritt i min skalle, inser jag klyschigt nog att det fanns ett annat syfte. Ett högre, om man så vill.

För det är när man väljer något, och väljer bort annat, som man kan få belöningar. Plötsliga känsloattacker vid samlingsplatsen där Julpavägen korsar Salavägen så att man flåsande lutar sig över styret. Man bara ler. Och folk säger bra jobbat och de säger det för att de vill att man ska älska sig själv lite mer. Och då gör man det.

Att cykla många mil är inget unikt för mig, men att fokusera denna milmängd med ett syfte och utan undantag, är det. Jag insåg det inte i juni, eftersom målet med Dalsland Runt inte uppnåddes. Men kanske var det ändå något där inuti som stärktes, på vägen.

Jag hade ju även målet att köra styrketräning under juni månad. Att även styrketräningen skulle vara junis.

Det målet uppnåddes inte.

Det är ok.

Jag kom tillräckligt nära. Det innebär att jag undvek att bläddra förbi Amelias ”5 steg till starkare core”-sidor med uppmaningar som ”Le medan du gör kissande hunden så känns det bättre!”.

Sådant jag hade slitit tidningen i stycken för tidigare, men nu istället bejakade. I tanken alltså.

Man ska vara där tanken är.

Lätt att säga, svårt att tillämpa.

Men om man säger det tillräckligt många gånger, kan man till slut hamna där. Munnen säger orden som öronen börjar lyssna på och fingrarna börjar välja rätt lycra och benen börjar röra på sig och till slut är man DÄR. Utan att hjärnan egentligen har tagit ut sig eftersom det var munnen som började säga orden i rätt ordning.

Och nu, när jag är junis, men också resultaten av mina egna val och inte har ett Dalsland Runt att träna för, så har jag åter möjligheten att välja. Att låta just solen, och andra omständigheter av mer världslig karaktär, styra mina cykelval.

Och det är då jag skulle kunna lyssna på munnen när den rakt ut säger de här orden.

Fan vad jag helst av allt skulle vilja –

Man köper inte tågbiljett till Örebro och inträde till dansen när man egentligen vill cykla mot Flen, via Hälleforsnäs och svalboviken. Eller bara ut till Sundbyholm och glo på vattnet och smygfota Teslaladdarna. Man sitter inte inne i tåget och tittar ut på solen, när det är den man älskar. Eller cyklandet i den man älskar.

Jo, man gör det en gång.

Jag gjorde det tre gånger igår: första, enda och sista.

 

Nu tänkte jag rulla ner till samlingen för att gästspela hos team Smestans onsdagsträning. Jag är skitnervös, men det kommer gå bra. Solen skiner ju.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s