Klungcyklisterna

Trött på inlägg om sol som speglar sig och sakta går ner i övergödda innanhav? 

Trött på euforiska wow-utbrott och schizofrena veckoplaner som aldrig håller? 

Varsågod, här kommer ett inlägg om lagtempo när det funkar som bäst.

Det vill säga, ett inlägg om syftet med att cykla landsväg. 

Ja, det finns faktiskt ett sådant.


Idag när jag körde till jobbet i sidvinden, smög två svartklädda typer upp bredvid mig. Det hände i höjd med fågeltornet strax söder om Rytterne 9-skylten och avfarten till asköviken. Jag är mycket ovan vid sällskap denna tid på dygnet så jag hajade till, men fann mig och hälsade på dem.

De skulle visst till Strömsholm, och jag skulle ju till Eskilstuna så jag sa jag ska till Eskilstuna.

Och så sa vi inte mer.

Det jag istället gjorde var att försiktigt, med en alfahonas självklarhet i varje tramptag, börja köra lagtempo med dem. Jag lade mig bakom dem och noterade hur de körde korta, jämna förningar med rimligt hög kadens. När hon gick upp framför honom för andra gången bestämde jag mig för att dra igång mitt eget deltagande.

Om de ville köra med mig, skulle de låta mig dra en lika kort stund som om det hade varit någon av dem, och sedan lösa av mig i vinden.

Så jag smög sakta upp, och undvek att titta bakåt i syfte att verka självklar. Och efter den där lagom avvägda tiden i vinden, så kom han mycket riktigt glidande på vänster sida för att smita in framför mig. Och efter ett tag kom hon, och när jag själv gick upp en andra gång, så förstod jag att de hade accepterat mig.

Så vi körde lagtempo till rytternekorset, och jag glömde fullständigt bort den PP jag hade planerat bakom 60-skylten vid Tidö-avfarten.

Och jag kunde fokuserat studera deras jämna, identiska kadens och konstatera att närmare själen i två främlingar går det inte att komma på de 23 minuter det tog att köra till korset.

Och när det kom en backe, så ställde sig den ena upp, och det var tecknet för den andra att göra detsamma. Och exakt samtidigt på krönet satte de sig ner.

Så frågade hon:

Är du från Umeå?

Och jag nästan dog av stolthet som jag alltid gör när någon tror att jag är från Norrland. Hon hade sett att det stod Le Peloton, Umeå, på mina älskade bibs (tack Camilla Lundberg för bra affär!!) och jag ville vara därifrån för att jag ville infria alla önskningar och förväntningar som de här två anonyma, superklungkompetenta cyklisterna hade på mig.

Men jag sa ju såklart att nej, jag har köpt dem på sajten Cykelkläder för tjejer från en i just Umeå och jag har inte ens varit i Umeå!

(Jag funderar fortfarande på bästa sättet att använda hennes fråga till att framstå som creddig)

Och så vände jag mot Kvicksund, och de rakt fram mot Strömholm, och ett anonymt cyklistmöte hade tillfälligt förgyllt min dag.

Eller ännu bättre, kanske blivit en del av min vardag.

Sen var det båt och solotramp till jobbet.

I medvind.

Ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s