Videon som förändrade mitt liv

Nåt som jag ofta funderar på under rundorna är hur mekaniskt kunniga folk är om sina cyklar. Alltså vilka mekmoment och felsökningar de behärskar. Om de kan sådant jag inte kan eller som verkar helt omöjligt, så undrar jag också hur de har lärt sig det. Jag hör ju liksom sällan någon fråga någon annan. Alla bara gör. Och alla ser ut att behärska det jag frågar om. 

Särskilt herrar (såklart?). Hur har de lärt sig allt? 

Faktum är att jag bara har ett enda skarpt minne av ett tillfälle då en man frågade en annan man om hjälp. Det var en pajad bakväxel i gruset söder om Hällberga, Eskilstuna alltså. Då skulle växeln tydligen böjas tillbaka och kedjan kortas med kedjebrytare och sedan sättas på igen som en single speed. Spektaklet besågs av cykelns ägare medan jag påpassligt bjöd på te ur min hemsnickrade termos.

Hur kunde han veta hur man gör? Tänk om han inte varit med på turen? 

Jag själv lär mig lite i taget, och är som mest mottaglig när jag själv söker kunskapen. Dvs inte blir tipsad av de händiga hursomhelst. Men jag vill lära mig; inte minst eftersom jag hela min uppväxt fått höra att jag är teoretiskt lagd och syrran det praktiska proffset, trots att jag höll på med hästar hela uppväxten. Dessa tusenkilosklumpar vars utrustning skulle smörjas, plockas isär och sättas ihop igen. Vars hovar och skrymslen och vrår skulle felsökas morgon och kväll. Inte lika många delar som på en cykel, men det är knappast något man bara gör i teorin.

Den största segern hittills var att lära mig att plocka isär och rengöra klingor och kassett. Det blir så rent, och känns så ordentligt. 

En annan vardagsbra sak att kunna göra i fält är att spänna bromsarna. 

Något jag däremot alltid varit skraj för att ge mig på är trissorna på bakre växelföraren. De är nämligen inte tillräckligt självinstruerande, och jag bävar för att sätta dit dem fel utan att förstå varför. 

Men idag fick jag för mig googla fram en video där hela proceduren förklarades. Och efter sju minuter hade jag förstått skillnaden på de två trissorna och därmed hur de skulle placeras. 

Och jag hade också förstått hur folk lär sig saker utan att fråga andra: de glor på videoklipp. I massor.

En ny källa till kunskap har öppnat sig. 

Jag blev så glad att jag lyckades mota bort känslan av bulldeg som jag haft i kroppen hela dagen. Klockan närmade sig 21 medan jag mekade trissor, och det vankades kvällslöpning i rocklunda med grabbarna grus. Under passet tänkte jag på att cykel är så mycket mer än bara cyklingen, men känslan när man flyger fram på grus är samma frihet som en löprunda i skogen. 

Sjävklart vore det skönt att slippa lägga tid på att byta trissor. Men nu är de där och de ska bytas och jag älskar att det är jag själv som lärt mig hur de ska sitta. 

Det bara är så.

Imorgon ska Racern köras till verkstaden. Sen kommer domen inom några dagar och så kommer det börja flyga tusenlappar. Rakt in i cyklisthjärtat flyger de. Lägger sig tillrätta och rullar ihop sig till små prasslande tuvor av glädje. 

Ja. 

2 reaktioner på ”Videon som förändrade mitt liv

  1. Intressant, jag hör herrar (iaf mina cykelkompisar) fråga varann om mekhjälp/tips hela tiden, men dessa är iofs mina kompisar och alltså den ödmjukare delen av herrsällskapet. Märker också att ju längre tid folks cyklar, desto mindre intresserade de blir av att cykla utan börjar lämna in till verkstan istället. Youtube är en guldgruva, pedagogiskt dock sjukt tråkigt att titta på haha 😉

    Gilla

    • Aha…jag lämnar dock både in till verkstan och är intresserad … ang herrarna så får jag väl lyssna bättre, men Ffa ska jag glo ännu mer på youtube. Tycker de är torra och pedagogiska på ett bra sätt dock!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s