Vipassana

En dag i slutet av mars packade jag väskan för att bege mig på meditationskurs. Jag knölade ner mitt ego och alla mina tankar i en ica-kasse och satte oss på tåget till Östergötland. Vi kom fram, registrerade oss, lämnade in våra telefoner och sa upp all kontakt med omvärlden. Vi fick middag, det hölls ett informationsmöte där en inbunden, rar gosse med dreadlocks läste innantill och vi fick våra rum. 

Syftet med det hela var att styrketräna sinnet. 

Jag bad Nina, som jag delade rum med, att ta ut batterierna ur sin väckarklocka så att dess tickande inte skulle göra mig mer sömnlös än vad jag redan var. Eftersom Nina var en snäll person, så gjorde hon det. Sen pratade vi lite, och hon frågade om jag var konstnär. Jag sa nej. 

Två timmar senare stod vi utanför meditationssalen, kvinnor och män i separata klungor. Våra namn ropades upp, ett efter ett. 

Kvinnan bredvid mig i klungan hette Ellinor. Jag sa till Ellinor att jag skulle bli den sista hon pratade med på tio dagar. Hon sa ”ja”, hon viskade ”fullfölj”, och jag sa lycka till. 

Sen ropades mitt namn upp, och jag blev anvisad en plats med ett nummer. Och från det ögonblick jag steg in i salen och satte mig på min meditationskudde, så upphörde jag att vara Anna, och när Ellinors namn ropades upp, upphörde hon att vara Ellinor. Vi blev meditatörer, och alla runt oss blev de andra meditatörerna. Onsdag var inte längre onsdag, onsdag blev dag 1. Efter onsdag kom inte torsdag, då kom dag 2. Dag 10 fanns någonstans i en dimmig framtid som ingen ännu visste någonting om. 

Vi var ganska fromma, där vi gick runt och inte kommunicerade med varandra. Vi fick inte stjäla, inte ljuga, inte ligga, inte äta fast föda efter 12, vi fick inte yoga, inte jogga, inte dansa. Vi fick inte läsa, inte skriva, inte röka, inte dricka. Vi fick inte ha tajta kläder och vi fick inte visa axlarna. 

Kvinnor och män vistades i separata hus, åt i separata matsalar och hade varsina inhägnade skogsområden för promenader. Vi satt åtskilda i meditationssalen, och hade separata ingångar till den. 

Dag 1 blev dag 2, sen kom dag 3, och så rullade det på. Varje morgon satt en lapp i vår korridor med nya instruktioner eller saker att förhålla sig till. När vi hade läst den, under tystnad, gick vi ut till meditationssalen för dagens första tvåtimmarspass. Sen fick vi frukost. Sen mediterade vi, sen fick vi rast, sen fick vi en ny övning, sen fick vi lunch, sen gick vi promenader, sen mediterade vi. Vi kanske duschade, sen mediterade vi, sen gick vi till vårt kvällsföredrag, sen tittade vi på månen och sen stupade vi i säng. Sen gick vi upp, igen. Sen mediterade vi, igen. Sen gjorde vi allting igen. 

Om det var fint väder, kunde man se meditatörer ligga och dåsa i solen utanför huvudbyggnaden. Var det regn, gick det meditatörer med paraplyer runt i skogen. 

Men för det mesta satt vi på våra kuddar inne i salen, blickstilla, och styrketränade vårt inre tills vi nådde nån sorts… ja, organiserad självutmattning. 

Om vi bröt mot reglerna? Ja, det gjorde vi. Vi låg runt. Nej, det gjorde vi inte. Jag sa vid ett tillfälle ”hämta en mugg” till en kvinna i duschen som ville ha hjälp med en spindel. I övrigt höll vi oss, förutom när det kom in en man på kvinnornas område som jag trodde var dement. Han promenerade i vår skog, satt på vår sida i meditationssalen och tog för sig av frukostmaten i vår matsal. Hans fräckhet visste inga gränser. Och ingen reagerade. Jag garvade ihjäl mig åt min egen dumhet när det visade sig att han var en hon. 

Om jag slapp försvara min veganism? Ja. Jag hade inte behövt försvara min carnism heller, om jag hade praktiserat någon. Man pratade helt enkelt inte om det, eftersom man inte pratade om någonting med någon. Och alla slevade glatt i sig av samma växtbaserade föda. 

Hur meditationen gick? Den gick bra, efter att jag fattat att jag måste sluta sitta som en hösäck* och äta som en häst**.

 

Tills fastklamrandet skiljer oss åt


*cyklist

**cyklist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s