Tången – till din hushållsnära tjänst

Igår kväll hann jag inte blogga på grund av att mitt kedjeunderhåll på Ridleyn tog så mycket tid. Och eftersom det även var mentalt utmattande var vi tvungna att sitta framför brasan och prata om viktiga saker som avkoppling efteråt (metallskrot i öronen, målarfärg på huden och rakade skallar, och varför vi gillar respektive inte gillar det på oss själva och andra).

Japp, det handlade om att rengöra kedja och kassett, vilket jag ”upptäckte” att jag kunde göra på Ridleyn eftersom jag äntligen lokaliserat kedjelåset. (läs: jag hade förträngt det eftersom det såg svårforcerat ut)

Det här tycker jag ändå personligen är den mest belönande underhållsaktiviteten. Det blir liksom rent på riktigt.

Fy fan vad kedjelåset satt åt. Jag satt och tryckte och vrängde med mina stackars fingrar i säkert 45 minuter innan jag fick hjälp av Karins bättre hälft. Han kom ner i källaren och undrade varför jag aldrig kom upp så att vi kunde glo på Trion från Belleville och garva tillsammans. Yes, det är den där tecknade, socialrealistiska stum-filmen om en föräldralös pojke som får en cykel av sin mormor, blir cyklist och sen bortrövad av maffian under Tour de France. Mormorn och hunden sätter genast av efter maffian, och det hela slutar givetvis lyckligt. Som nybliven massör tycker jag mest om scenen då pojken får massage av sin mormor efter träningen: först dammsuger hon vaderna, sen går hon loss på ryggen med en gräsklippare, för att sedan avrunda med torrborstning av ryggen.

Om ni ska offra 2:15 minuter av ert liv, offra det på denna trailer:

Åter till kedjelåset. Jag brukar ju kunna vränga loss det för hand, men icke denna gång. Det satt som berget, och det berodde inte på smutsen. Så den bättre hälften gjorde det jag borde göra oftare – svor i högan sky och slängde ut cykeln genom fönstret. Nej då, han googlade, och sen kom han tillbaka med en tång och två spikar, och efter lite samarbete fick vi upp låset. Jag tog loss kassetten och gottade mig i flera gram av den ingrodda smuts som alltid finns mellan kuggarna, och lade härligheten i ett avfettningsbad.

Sen kollade vi på filmen medan jag vek tvätt.

Och nu idag kom jag på tre saker:

  1. Tipset jag fick för länge sen om att placera två skruvmejslar på varsin sida om respektive sida om kedjelåset, som skulle ha samma effekt som våra två spikar igår kväll. dvs. hävstångseffekt, samma som när man ska styra en segelbåt. Det gör alltså att man ska man kunna använda en tång eller dylikt för att snäppa upp låset. Det går bra med enbart en tång också, om man har en tandad tång.
  2. Att kedjan snart kommer bli minst lika skitig igen.
  3. Att det är RUT-avdrag för cykelreparationer. F-n vad bra!

lestriplettesdebelleviewpic massage.jpg

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s